hr.news
104

Franjin um: Slovenski biskupi žele "u potpunosti zabraniti rimsku misu!"

"Predsaborski obred trebao bi biti potpuno zabranjen", napisao je glavni tajnik Slovenske biskupske komisije za liturgiju, strogi otac Slavko Krajnc - svećenik koji se oblači kao Jehovin svjedok - u pismu rimskoj misnoj skupini sv. Josipa u Ljubljani (Rorate -caeli.Blogspot.com, 14. siječnja).

Klerik jednostavne vjernike obasipa mnoštvom optužbi: "umor i nerazumijevanje postsaborske liturgije", "neposluh", "otpadništvo", uspostavljanje "paralelne Crkve". Međutim, mora priznati da "sve veći broj mladih" privlači ono što on naziva "'liturgijskom neovisnošću', što bi moglo izazvati još veću zbrku u budućem pastoralnom radu".

Krajnc je sretan zbog legalističkog i nemilosrdnog Franje koji je "konačno poduzeo odlučnu akciju i jasno dao do znanja da želi ukinuti 'paralelnu Crkvu i paralelne liturgije'".

Pozadina: Unatoč mnogim zahtjevima svećenika i laika, slovenski biskupi nisu poslušali Summorum Pontificum Benedikta XVI. i dopustili su samo jednu rimsku misu mjesečno. Nakon Traditionis Custodesa, celebrant je zamijenjen cistercitskim svećenikom koji nije uzdigao kalež nakon posvete i gurao pričest ljudima u ruke, itd. Rezultat: U roku od tri mjeseca nazočnost je pala s preko 300 na pet.

Slika: AdDominum.si, #newsSsndxfxupo