Clicks268
hr.news

Izmanipulirani Sabor: Kako je časopis Time namamio biskupe

Robert Blair Kaiser (+2015.), dopisnik Vatikana iz časopisa Time Magazine, mjesečno je raspolagao proračunom od 20.000 američkih dolara (što je ekvivalentno 173.750 američkih dolara 2021. godine), koji je osiguravao njegov poslodavac, za organiziranje zabava biskupa i novinara.

To je 2004. godine spomenuo Robertu Moynihanu (InsideTheVatican.com, 13. svibnja). Kaiser je u dobi od 18 do 28 godina bio isusovac, ali je napustio red da se vjenča i potom razvede sredinom 1960-ih.

U to je vrijeme časopis Time kontrolirao njegov osnivač Henry Luce (+1967.), sin prezbiterijanskog misionara i član Republikanske stranke, koji se zvao "Il Luce", igra riječi o talijanskom Benitu Mussoliniju ("Il Duce"). Luce je tijekom 1960-ih probao LSD i izvijestio je da je pod utjecajem razgovarao s Bogom.

Kaiser je u Rimu iznajmljivao vrlo velik stan kao prostor za raspravu o programu "otvorenije Crkve" na redovitim večerama: "Moja supruga i ja često smo ugostili 50 ili 100 novinara i monsinjora, svećenika i biskupa i diplomata, ponekad tijekom tjedna, ponekad i vikendom".

Kaiser je svakodnevno održavao večere te posebno velike sastanke nedjeljom navečer koji su postali "neka vrsta institucije". Na jednoj zabavi, bombajski nadbiskup zvjezdanih očiju Thomas Roberts SJ (1893.-1976.) otkrio je da njegova "odvažna mišljenja" dijele i mnogi drugi prelati: "Mislili su (i rekli naglas) da je Crkva preopterećena suvišnom prtljagom, mitovima, praznovjerjem i glupošću".

To su isti oni koji su glasali za dokumente Drugog Vatikana i provodili takozvane "reforme" koje su dovele do najveće katastrofe koja je pogodila Crkvu od njezina osnutka.

Slika: Vatican II © wikicommons, CC BY-SA, #newsMhjmdkpksb