hr.news
122

Metode Divljeg zapada? Časne sestre optužile nadbiskupa za nasilje

18 redovnica karmelićanki iz San Bernarda u Salti u Argentini optužilo je lokalnog nadbiskupa Maria Cargnella (70) i dvojicu svećenika za "rodno nasilje", kako pišu lokalni mediji.

Cargnello je bivši biskup Orána koji je u Salti od 1998. godine. Sestre se žale na "neprijateljsku situaciju" koja traje od 1999. godine. Kažu da je Cargnellovo "maltretiranje" nad njima "nepodnošljivo" i podnijele su pritužbu Uredu obiteljskog i rodnog nasilja u Salti.

18. travnja Cargnello se s odvjetnikom pojavio na lokalnom sudu. Do drugog ročišta početkom svibnja ne smije prići na 300 metara od samostana.

Spor je oko financijskih ovisnosti časnih sestara i oko građevinskih radova njihova samostana 2020. godine. Cargnello je kritizirao da su časne sestre kršile propise o Covidu-19 i zahtjeve o zatvorenom prostoru, te da štuju nepriznatu Gospu del Cerro.

Cargnello je pristao razgovarati s časnim sestrama, ali je sastanak eskalirao i nazvao ih je "demonicama i izdajicama". Jedna od časnih sestara snimila je sastanak mobitelom. Biskupov tajnik oteo je slušalicu. Uslijedila je tučnjava.

Cargnello je također pod istragom zbog širenja lažnih optužbi za zlostavljanje profesora teologije koji je kao posljedica toga otpušten sa sveučilišta čiji je veliki kancelar Cargnello.

Samostan je sagrađen 1586. godine. Sestre su došle 1846. godine. Do posjeta Ivana Pavla II. u Salti 1983. godine karmelićanke su živjele bosonoge. No Ivan Pavao II. im je rekao da nose cipele.

#newsYgmikycdnd