Clicks2
ms.news

Rekod Francis Yang Tergamam Dalam Menyokong Penyatuan Sivil Gay

Francis telah membuat (21hb Oktober) deklarasi terkini yang menyatakan sokongannya dalam penyatuan sivil pasangan homoseks [yang tidak moral], mengaku bahawa dia berdiri di sisi mereka selama ini. Dan inilah hakikatnya.

Bergoglio menyokong penyatuan sivil pada tahun 2010 apabila dia menjadi Archbishop Buenos Aires. Dalam mesyuarat bishop yang penuh dengan bau api, dia telah menyatakan nasihat dalam sokongan kepada penyatuan gay sivil sebagai tanda kompromi dalam pengizinan dalam membuat kritikan perkahwinan gay- walaupun penyatuan gay selalunya digunakan sebagai langkah pertama dalam pengenalan perkahwinan gay.

Kemudian, Bergoglio memberitahu militan homoseks, Marcelo Márquez bahawa “pengamal homoseks turut mempunyai hak mereka untuk dikenal-pasti dan bahawa dia menyokong penyatuan sivil, tetapi bukan perkahwinan sama jantina” - walaupun ini adalah yang sama.

Pada March 2014, Francis berkata kepada Corriere della Sera bahawa Negeri mencari “untuk membiasakan situasi yang berbeza dalam kehidupan bersama” untuk memastikan kesihatan dan kebaikan ekonomi yang lain, “Kita perlu melihat menerusi kes yang berbeza dan membuat penilaian dalam keadaan mereka yang berpelbagaian.” Hujah ini adalah hipokrit kerana "situasi yang berbeza dalam kehidupan bersama" boleh diregulasikan tanpa merujuk kepada aspek seksual atau homoseksual.

Menurut paparan utama surat khabar, “Pope Francis Suggests Gay Civil Unions May Be Tolerable By Church” (Pope Francis Mencadangkan Penyatuan Gay Mungkin Boleh Ditoleransi Oleh Gereja) atau “Pope Francis Suggests Support For Civil Unions.” (Pope Francis Mencadangkan Sokongan Kepada Penyatuan Sivil) , dan Francis tidak pernah menafikannya.

Dalam buku temu-ramahnya pada tahun 2017 Politics and Society (Politik Dan Masyarakat), Francis mencadangkan bahawa terdapat hanya sesetengah perbezaan istilah antara perkahwinan dan ko-habitasi homoseks, "Perkahwinan adalah antara lelaki dan wanita. Ini adalah istilah yang tepat. Marilah kita gelarkan penyatuan antara jantina yang sama adalah ‘penyatuan sivil’.”

Gambar: © Mazur, CC BY-NC-SA, #newsNvxaxnvdas