Clicks30
ro.news

Perth: A fi preot devine o crimă

Arhiepiscopul din Perth, Timothy Costelloe, Australia, argumentează împotriva unei noi legi care cere preoților, conform codului penal, să raporteze abuzurile sexuale ascultate într-o confesiune (de exemplu, a unui jurnalist). Legislația a fost adoptată de Parlamentul de stat din Australia de Vest săptămâna aceasta și elimină protecția dreptului civil a confidentialitatii mărturisirii.

Costelloe scrie într-o scrisoare pastorală (PerthCatholic.org.au, 21 octombrie) că decizia „incriminează fidelitatea față de o dimensiune esențială a practicii credinței noastre catolice de către preoții noștri”. El neagă că orice minor va fi mai bine protejat din datorită acestei legi.

El declară că este „nedumerit” de decizie, dar nu are - fără nici o glumă - „niciun motiv să pună la îndoială integritatea și intențiile bune ale parlamentarilor noștri.”

Costelloe adaugă că criticii [= critici ai bisericii] încearcă să picteze Biserica că fiind lipsită de reacție la cazurile de abuz sexual, „Acest lucru este atât inexact, cât și nedrept.”

Legi similare împotriva confidentialitatii mărturisirii există deja în Australia de Sud, Victoria, Tasmania și Canberra. Arhiepiscopii acestor state au anunțat că vor ignora legea.

Imagine: © Mazur, CC BY-NC-ND, #newsGhmytiujpn