hu.news
159

Pell: Nem kell egy másik protestáns egyház

George Pell bíboros június 8-án ünnepli 80. születésnapját az ausztráliai Sydneyben, Covid karanténban.

A német KNA-nak elmondta, hogy nem áll szándékában az egyszobás karantént befejezni. A magánzárkában töltött idő elég volt neki.

Eddig "jó élete volt", nem bánta meg, és "nem lát nagy hibákat". Elmondása szerint korán eldöntötte, hogy azt teszi, amit kérnek tőle - "és alapvetően ezt tettem minden nagy kérdésben". Pell számára ez "egyfajta biztonságot" jelentett, és ez bevált - mondta.

Az ausztrál legfelsőbb bíróság felmentő ítéletét követően azt mondta, hogy ismét szabad, és "nyilvánosan" sem elítélt ember többé.

Pell számára nem a visszaélési csalás a legnagyobb egyházi probléma: "A hivatások, a gyakorló katolikusok számbeli csökkenése sokkal korábban kezdődött. És ez a (visszaélési kamu) feldolgozása ellenére is folytatódik".

Az úgynevezett visszaélési válság nem teszi szükségessé az egyházi struktúrák teljes újragondolását, hangsúlyozta: "Azzal, hogy követtük az egyház tanítását, nem vétkeztünk, és nem követtünk el nagy hibákat. Aki követi a tanítást, az nem követ el visszaélést".

Pell számára egyértelmű, hogy nincs szükségünk "egy újabb protestáns egyházra", mert "a liberális protestánsok még gyorsabban és nagyobb mértékben veszítik el tagjaikat, mint mi".

Megjegyzi, hogy a nők felszentelése, a természetes vagy homoszexuális paráznaság, a házasságtörés és a mindenkinek járó áldozás nem összeegyeztethető az apostoli hagyománnyal. Krisztus alapvető tanításai - mondja - 2000 éve fennállnak. Pell nem lát lehetőséget vagy szükségét, hogy ezen változtassunk.

Kép: George, Pell © Mazur, CC BY-NC-SA, #newsXbucsgnikp