hr.news
87

Sami osmjesi: Franjin najduži sastanak s američkim predsjednikom

Franjo je 29. listopada proveo 90 minuta s američkim predsjednikom i zagovornikom pobačaja, Joeom Bidenom. Bila je to najduža audijencija za jednog američkog predsjednika u usporedbi s 30 minuta s Trumpom (2017. godine) i 52 minute s Obamom (2014. godine).

Na sastanku su bili dopušteni samo vatikanski novinari. S obzirom na Bidenovu sklonost gafovima za mikrofonom, potisnuti prijenos uživo vjerojatno je bio pokušaj da ga se zaštiti.

Nije iznenađujuće da je Franjo s Bidenom razgovarao o glavnim zakupcima svoje sekularne vjere: ekologizmu, Covidu i masovnoj imigraciji.

Biden je Franji dao ručno tkanu misnicu iz 1930. godine iz crkve Svetog Trojstva u DC-u, gdje on prisustvuje misi. Franjo nema nikakve koristi od ove lijepe odjeće. Nadalje je Franji poklonio zapovjedni novčić, rekavši mu s američkim hiperbolizmom da se daje "ratnicima i vođama, a vi ste najznačajniji ratnik za mir kojeg sam ikad sreo". Franjo ga je uzeo u ruke i, nakon što je otpratio Bidena do vrata, ponovio, "hvala vam za ovo."

Biden je bedž nazvao "Dolar mira" rekavši da će sljedeći put kad se budu sreli, Franjo kupiti piće, dodavši: "Ja sam jedini Irac kojeg ste upoznali koji nikada nije popio piće." Franjo je odgovorio: "Zar ne piju puno viskija?"

Franjo je Bidenu poklonio sliku na keramičkoj pločici, Poruku mira iz 2021. godine, Dokument o "Ljudskom bratstvu" i knjigu koja opisuje Franjinu samostalnu izložbu Urbi et Orbi 2020. godine tijekom navodne pandemije.

Također, 29. listopada Franjo je primio južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina i dao mu primjerak svih svojih enciklika. Moon je Franji poklonio križ napravljen od bodljikave žice granične ograde koja dijeli Sjevernu i Južnu Koreju.

#newsZgnmeykhtk