Clicks568
hu.news

Laicizálták a volt lengyel miniszterelnök fiát

Tymoteusz Szydło, akit 2017 májusában szenteltek pappá a lengyelországi Bielsko-Żywiec egyházmegyében, laicizálva lett.

Felszentelése nagy médiaérdeklődésre talált, mivel édesanyja, Beata akkoriban lengyel miniszterelnök volt. Szydło első szentmiséjét a Trwam katolikus televízió közvetítette, és vezető lengyel politikusok vettek részt rajta. Orbán Viktor miniszterelnök, aki protestáns, gratuláló levelet írt. Szydło misét is celebrált a latin rítusban.

2019 szeptemberében kezdte volna meg szolgálatát az oswiecimi (Auschwitz) Szent Maximilián Mártír plébánián, de augusztusban bejelentette, hogy szabadságra megy. Decemberben kijelentette, hogy elhagyja a papságot.

Szydło egy nyilatkozatban kifejtette: "Papi hírnevemet pletykák és találgatások rontják. Fájdalommal kell azt is kimondanom, hogy nem tudtam túljutni a hitemmel és hivatásommal kapcsolatos válságomon".

Márciusban a neve eltűnt a Bielsko-Żywieci egyházmegye honlapján elérhető papok listájáról. Az egyházmegye szóvivője nem volt hajlandó nyilatkozni, mondván, hogy közvetlenül Szydłót kellene megkérdezni, "pontosabban az ügyvédjét - ő így kívánja".

Szydło ügyvédje, Maciej Zaborowski korábban cáfolta azokat a pletykákat, amelyek szerint védence "gyermeket vállalt", és polgári perrel fenyegette meg azokat, akik pletykákat terjesztenek Szydło magánéletéről.

Szydło jelenleg a Bieruń ERG-Folie nevű, polietilén fóliákat gyártó cégnél dolgozik, amelynek részvényesei Daniel Obajtek lengyel politikus és üzletember, valamint Szydło édesanyja.

#newsLygbnwxclr