Clicks72
hr.news

Schneider: "Misa nije privatno vlasništvo pape"

S Traditionis Custodes, Franjo biskupu Athanasiusu Schneideru ostavlja dojam pastira "koji umjesto da cijeni miris svojih ovaca, bijesno ih tuče štapom".

Schneider je za RemnantNewspaper.com (24. srpnja) izjavio da Franjo govori o "dijalogu, strpljenju, toplini i dobrodošlici koja se ne osuđuje", dok je TC znak "pastoralne netrpeljivosti" i "duhovne krutosti".

Dok Franjin dokument iz Abu Dhabija prihvaća "raznolikost religija", on sada odlučno odbacuje raznolikost liturgijskih oblika. Međutim, Schneider objašnjava da je rimski obred tisućljetno liturgijsko blago, a "ne privatno vlasništvo pape".

Njegov zaključak, "Sjemeništarci i mladi svećenici moraju tražiti pravo na upotrebu ovog zajedničkog blaga Crkve, a ako im se to pravo uskrati, mogu ga svejedno koristiti, možda na tajni način." Schneider je odrastao u Sovjetskom Savezu gdje je njegova obitelj vjeru prakticirala pod zemljom.

Za Schneidera to nije "neposlušnost", već čin poslušnosti Crkvi, jer Franjino odbijanje rimskog obreda predstavlja samo "kratkotrajni fenomen u usporedbi sa stalnim duhom i praksom Crkve".

U međuvremenu, Schneider očekuje Motu Proprio sa "strogim normama" koji suzbija praksu "LGBT-misa" čija je oznaka kao takvih "bogohuljenje" i "bijes nad božanskim veličanstvom". Ipak, takva događanja "toleriraju Sveta Stolica i mnogi biskupi".

Slika: Athanasius Schneider, © Joseph Shaw, CC BY-NC-SA, #newsPpeeeygxim