hr.news
93

Neopjevani heroj: Počivao u miru, otac Pierre Epiney

Otac Pierre Epiney iz Riddesa u Švicarskoj, prijatelj nadbiskupa Marcela Lefebvrea, preminuo je 15. siječnja oko 7 sati.

Bilo je to u Ecôneu – zaseoku koji pripada Riddesu – gdje je nadbiskup Lefebvre osnovao svoje sjemenište. Epiney je bio ključan da se to dogodi. Sionski biskup Nestor Adam (+1990.) odobrio je osnivanje.

Adam je Epineyja zaredio za svećenika 1961. godine. Slobodnog i mladenačkog duha, Epiney je brzo shvatio da su stvari krenule po zlu nakon Drugog Vatikana. Kada je 1967. godine imenovan za župnika Riddesa, grada koji nije poznat po svojoj vjeri, odbio je uvesti Novus Ordo. Stoga ga je biskup Adam (+1990.) počeo progoniti.

Mladi svećenik bio je prisiljen sagraditi vlastitu crkvu u Riddesu uz koju je priložio starački dom. Njegov raskid s Bratstvom svetog Pija X. došao je kada se suprotstavio njihovim pokušajima da se okupe s Rimom.

Epiney je dugo bio bolestan. Covid je ubrzao njegov kraj. Bio je na kisiku i infuziji nekoliko dana i preminuo je u svom prezbiteriju.

Za Epineyjevu 25. godišnjicu svećenstva nadbiskup Lefebvre je u propovijedi rekao: "Zahvaljujući vama, dragi oče, [kanton] Valais je još uvijek katolički." Requiescat in pace.

#newsOmkseqqqdt