Timothy Flanders : A böjtölés erény, amely szükséges a szentséghez

Az atyáinktól származó sok dolog között, amelyek szükségesek a hagyomány helyreállításához, kevés olyan dolog van, amelyet jobban elhanyagolnak, de …
Bazsó-Dombi Attila shares this
106
"Az atyáinktól származó sok dolog között, amelyek szükségesek a hagyomány helyreállításához, kevés olyan dolog van, amelyet jobban elhanyagolnak, de amely ugyanakkor szükségesebb is lenne, mint a testi böjt. Még a hívő katolikusok is, akik buzgón törekszenek a szentmise és a valóságos jelenlétnek kijáró tisztelet helyreállítására, a legalapvetőbb böjtöt, amelyet atyáink még 1950-ben is …More
"Az atyáinktól származó sok dolog között, amelyek szükségesek a hagyomány helyreállításához, kevés olyan dolog van, amelyet jobban elhanyagolnak, de amely ugyanakkor szükségesebb is lenne, mint a testi böjt. Még a hívő katolikusok is, akik buzgón törekszenek a szentmise és a valóságos jelenlétnek kijáró tisztelet helyreállítására, a legalapvetőbb böjtöt, amelyet atyáink még 1950-ben is gyakoroltak, ritkán értik és gyakorolják. Ráadásul a modern világnak a saját étvágya és az érzéki élvezetek iránti rabsága a rabszolgatartó közösségi média mindenütt jelenlévő uralmán keresztül a katolikus családokba is behatol."
Donna Bianca
A fordításhoz egy kis javítás: az angol "social media" kifejezés magyarul helyesen közösségi média, nem pedig szociális.

A II. vatikáni zsinat természetszerűleg a böjti fegyelem fellazulását is eredményezte. A modern, magát katolikusnak valló hívők többsége már a hústól való önmegtartóztatásra sem képes, mely mindig is a szentek erényei közé tartozott és melyben maga az Úrjézus mutatott példát …More
A fordításhoz egy kis javítás: az angol "social media" kifejezés magyarul helyesen közösségi média, nem pedig szociális.

A II. vatikáni zsinat természetszerűleg a böjti fegyelem fellazulását is eredményezte. A modern, magát katolikusnak valló hívők többsége már a hústól való önmegtartóztatásra sem képes, mely mindig is a szentek erényei közé tartozott és melyben maga az Úrjézus mutatott példát nekünk.

Szent Benedek, aki Regulájában az ősegyház szellemét őrzi meg számunkra, azt mondja: „Bár a keresztény ember egész életének folytonos nagyböjtnek kellene lennie, mégis legalább ezeknek a szent napoknak a megtartásában tanúsítsunk teljes buzgóságot, hogy a többi idő hanyagságait helyrehozzuk.”

A böjtről és szabályairól itt olvashatnak részletesebben:

katolikus-honlap/A nagyböjt
Indignus Famulus
Köszönöm, javítottam.
Donna Bianca
Isten fizesse meg.
lelkihaz
Iz 58
Vita simplex
A böjt relativizálása már rég elindult a modern keresztény lelkiségi irodalomba. A "mindegy hogy miről, csak valamiről mondj le ami neked fontos" és ez majd helyettesíti a böjtölést, olyan csúsztatás ami tág teret ad a szubjektivizmusnak, a keresztény lelkiség "magam módján" való értelmezésének és végső soron az igen kétes értékű, saját egoizmusunkat békén hagyó gyenge kis vállalásoknak. …More
A böjt relativizálása már rég elindult a modern keresztény lelkiségi irodalomba. A "mindegy hogy miről, csak valamiről mondj le ami neked fontos" és ez majd helyettesíti a böjtölést, olyan csúsztatás ami tág teret ad a szubjektivizmusnak, a keresztény lelkiség "magam módján" való értelmezésének és végső soron az igen kétes értékű, saját egoizmusunkat békén hagyó gyenge kis vállalásoknak. Megmarad a túlzott önféltés és az önkényesztetés. Biztosan van értéke bizonyos lelkünkre veszélyes dolgok, egyéb kedvtellések kerülésének, de ez nem böjt. Az ételről való lemondás lelki megtisztulás céljából, Istennek ajánlva eléggé objektív tett és a hozott áldozat bizony konkrét és néha valóban nehéz. Köszönöm az fordítást szerintem igen hasznos.
Bazsó-Dombi Attila
@Mira Viso
A hozzászólás provokációnak, és csakis annak, megfelel.
Bazsó-Dombi Attila
Dehogyisnem tűnnek fel, de Istennek hála nem csak ez a könyv létezik. Jómagam is ebből is kellett felvételiznem, péntekenként mégsem kellett húst ennem. Egyébként ebben a könyvben sem az áll, hogy pénteken húst kell enni, sőt! A böjt szó 63 esetben fordul elő, és csupán azon az oldalon ahonnan a kivágás származik 22 esetben fordul elő a böjt valamilyen összefüggésben. Tehát nem kellene úgy …More
Dehogyisnem tűnnek fel, de Istennek hála nem csak ez a könyv létezik. Jómagam is ebből is kellett felvételiznem, péntekenként mégsem kellett húst ennem. Egyébként ebben a könyvben sem az áll, hogy pénteken húst kell enni, sőt! A böjt szó 63 esetben fordul elő, és csupán azon az oldalon ahonnan a kivágás származik 22 esetben fordul elő a böjt valamilyen összefüggésben. Tehát nem kellene úgy válogatni mint az ateista, aki szerint a Bibliában benne van, hogy "nincs Isten", mert benne van, csak éppenséggel kissé más összefüggésben: Az esztelen ezt mondja szívében: „Nincs Isten!" (Zsolt 13,1b)
Bazsó-Dombi Attila
Sajnos általában jellemző az Ön bejegyzéseire, hogy keres magának konfrontálódási indokot, aztán konfrontálódik "ezerrel"! Sehol sem állítottam, hogy "az adott szó 22 önálló összefüggésben lelhető fel". Nem utolsósorban pedig nem vagyunk "per Tu"!
One more comment from Bazsó-Dombi Attila
Bazsó-Dombi Attila
@Mira Viso
Nyitnikék külön bejegyzést az inkriminált könyvről, mert ehhez a bejegyzéshez az Ön megjegyzéseinek kb. annyi köze van mit az alábbi "párbeszéd" elemeinek:
Pista: Hideg van.
Kati: Megtojt a tyúk!
Pista: Hány óra van?
Kati: Itt, né, fejem a tehenet.
(Van folytatása is, de az nem szalonképes...)