hu.news
320

A chicagói Cupich kánonjogi színjátékot rendez egyik legjobb papja ellen

Anthony Buś atya, a chicagói Szent Stanislaus Kostka plébánia lelkipásztora, aki szintén reverendát visel, december 13-án levelet tett közzé plébániája honlapján, amelyben arról tájékoztat, hogy [a merev] Cupich bíboros "megtiltotta", hogy a Novus Ordo-t Istennel szemben celebrálja, noha ez a II. vatikáni zsinat és a Novus Ordo által megállapított norma.

Furcsa módon Buś "engedélyt" kért Cupich-tól, hogy Isten felé fordulva celebrálhassa a misét, holott Cupich-nak nincs joga ezt megtiltani. Buś bejelentette, hogy eleget fog tenni a bíboros kérésének. Elmagyarázta a tanácstalan Cupich-nak, hogy az Isten felé fordulásnak évezredes jelentősége van, és hogy néhány püspök már elkezdte ezt rendszeresen csinálni. Cupichnak volt képe "visszautasítani" a kérést.

Az általa nemrég életbe léptetett "liturgikus változások" kapcsán Buś megjegyzi, hogy sok hívőt "kegyetlenül demoralizálnak". "Biztosan tudja", hogy "az úgynevezett "zsinati zsinaton" nem lesz helye a mi hangunknak".

A PillarCatholic.com azt írja, hogy Buś utasítást kapott a levél törlésére, Cupich pedig magához kérette őt. A képmutatás Mount Everestje: Cupich, aki megszegia kánoni és liturgikus jogot, azt mondta Buśnak, hogy a levele megsértette az egyházmegyés püspök elleni engedetlenségre való felbujtás kánoni tilalmát - ez egy olyan paragrafus, amelyre a kánonjog 1983-as kiadása óta soha nem hivatkoztak.

Buś a színjátékot folytatva január 17-én a közösségi médiában osztotta meg sajnálkozva, hogy levelével "majdnem megsértette az egyházjogot". Bejelentette, hogy mintegy tíz napra visszavonul, hogy elgondolkodjon a papságáról.

#newsEyqyamkbug