Clicks3
ms.news

Orang Francis: Air Di Sekeliling Archbishop Peña Parra Mula Mendidih

Archbishop Peña Parra yang dilantik oleh Francis pada 2018 sebagai pengganti kepada Becciu dalam Setiausaha Negeri, mengizinkan pengurus kewangan yang “tidak bertanggungjawab”Gianluigi Torzi untuk memasukkan poket sebanyak €15 million, menurut suatu perjanjian yang tidak bertulis, Repubblica.it (24hb Oktober) melaporkan.

Prosekusi Vatican yang menyuap Repubblica.it, menggelarkan ini “tidak berkomprehensif.” Perkara ini adalah mengenai isu hartanah Vatican- London Sloane Avenue.

Pihak Vatican telah diperkenalkan dalam pelaburan oleh Raffaele Mincione, namun pada November 2018, ia berpisah dengan Mincione. Bayaran Pemisahan: £40 million.

Pelik sekali, Peña tidak mengambil alih bangunan itu bersendirian tetapi dengan Torzi, yang mempunyai pemasalahan reputasi dalam bulatan bidang kewangan. Suatu perkara yang luar biasa

1. Vatican membeli bangunan yang telah dimilikinya.

2. Hanya saham milik Torzi mempunyai hak mengundi.

Kemudian, Torzi diminta oleh Peña untuk membayar €15 million untuk penyerahan hak mengundinya. Walaupun tiada perjanjian bertulis yang menyatakan perkara ini, Peña tetap membayar. Tiada sesiapa pun yang tahu akan apa sebab di sebaliknya.

Gambar: Peña Parra © wikicommons, CC BY-SA, #newsWwkunsocfe