ms.news
57

Benedict XVI Kini Menggunakan Seorang Ahli Penterjemah

Dalam temu ramah Benedict yang terkini, suaranya sangat lemah dan tidak berkomprehensif sehingga Archbishop Gänswein perlu menolongnya untuk “menterjemah.”

Pemerhatian yang bersifat ingin tahu ini dibuat oleh penemu-ramah Corriere.it, Massimo Franco. Akan tetapi, Benedict menunduk kepala ketika Gänswein melakukan penterjemahan tersebut, sebagai tanda keizinannya.

Benedict berkata ketika temu ramah tersebut bahawa peletakan jawatannya merupakan keputusan yang sukar tetapi wajar, kerana hanya memerlukan seorang pope, dan Joe Biden yang mengamalkan ajaran Katholik yang dirinya "membantah pengguguran."

AkaCatholic.com menyaksikan bahawa pihak Vatican telah menggunakan temu ramah tersebut untuk mempersembahkan seorang Benedict yang lemah hanya untuk menunjukkan kematiannya yang bakal berlaku.

Artikel tersebut juga menyebutkan bahawa Benedict memakai jam tangannya pada sebelah pergelangan tangan sisi kiri manakala pergelangan kanannya mempunyai alat seperti loceng penggera. Alat sebegini lazimnya digunakan pada orang tua untuk memudahkan mereka meminta pertolongan ketika kecemasan.

Gambar: © Mazur, CC BY-NC-SA, #newsTpgvlrhutt