Clicks97
sl.news

Nekdanji duhovnik? Brez težav - razen za zvestega duhovnika

Kongregacija za duhovnike je uvedla bistvene spremembe v skripti, da bi si tako pridobila odstop od klerikalne države, poroča ReligionDigital.org (23. septembra).

To imenuje za "bistveno spremembo", "popoln preobrat" in del gibanja proti celibatu ter za rehabilitacijo nekdanjih poročenih duhovnikov.

Spremembe v skriptu ne govorijo več o „laicizaciji“ - izrazu, za katerega RelgionDigital.org meni, da "podcenjuje“ laike - ampak o „razpuščeni duhovščini“.

Kazen zaradi kršitve duhovniških obveznosti, ki so bile naložene bivšim duhovnikom, in obveznosti, da ostanejo stran od svoje nekdanje župnije, se odpravijo.

Medtem ko so se bivši duhovniki morali vzdržati pastoralnih dejavnosti, zdaj "lahko opravljajo s cerkvenimi uradi, za katere ne potrebujejo svetih redov."
Vendar so v Švici in drugih državah nekdanji duhovniki že desetletja ponovno zaposleni kot "pastoralni pomočniki", četudi so duhovništvo zapustili, da bi se vključili v homoseksualno prešuštništvo.

Zdaj lahko bivši duhovniki poučujejo versko izobrazbo ali teologijo, tudi v semeniščih, in postanejo direktorji katoliških visokošolskih zavodov.

Težave za duhovnika se začnejo le, če je zvest svoji službi in zvesto oznanja katoliško vero.

Slika: © Mazur, CC BY-NC-SA, #newsMtaqiourhq