Clicks153
charisma

Ferenc pápa kinevezi Jeffrey Sachsot a Pápai Akadémiára

VATIKÁNVÁROS - Ferenc pápa hétfőn Jeffrey Sachs közgazdászt kinevezte a Társadalomtudományok Pápai Akadémiájára.

A Szentszék sajtóirodája október 25-én közölte, hogy a pápa kinevezte Sachsot a II. János Pál pápa által 1994-ben a társadalomtudományok tanulmányozásának és fejlődésének előmozdítására alapított akadémia „rendes tagjává.”

Sachs, aki a New York-i Columbia Egyetem Fenntartható Fejlődés Központjának igazgatója, az elmúlt években gyakori látogatója volt a Vatikánnak.
A 66 éves szakember 2019-2020-ban legalább hat vatikáni konferencián volt kiemelt előadó, ahol az oktatástól az etikáig terjedő témákban tartott előadásokat.

Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózatának elnöke szintén részt vett a 2019 októberi amazóniai szinóduson és a 2020 novemberi „Francesco gazdasága” nemzetközi virtuális eseményen is.

Sachs, aki három ENSZ-főtitkár tanácsadója volt, a fogamzásgátlás elterjesztése révén a termékenységi ráta csökkentését szorgalmazza a fejlődő országokban, ami ellentétes a katolikus tanítással.

„A magas termékenységi ráta csökkentésének sikere a lányok iskolában tartásán múlik, továbbá hogy a gyermekek életben maradjanak, és hogy a modern családtervezéshez és a fogamzásgátlókhoz való hozzáférés biztosított legyen” - írta 2011-ben.

A Catholic News Agency (CNA) 2020 februárjában Marcelo Sánchez Sorondo püspököt, a Pápai Társadalomtudományi Akadémia kancellárját kérdezte erről a nyilatkozatról.

Sorondo püspök azt válaszolta, hogy Sachs 2011-ben tette ezt a megjegyzést. „Mostanra megváltozott” - mondta az argentin püspök.
Kifejtette, hogy Sachs azért szerepelt ilyen gyakran vatikáni konferenciákon, „mert az Egyházi Tanítóhivatal és Ferenc pápa tanítását integrálja a közgazdaságtanba azáltal, hogy az emberi személyt és a közjót állítja a középpontba.”

A CNA 2020 februárjában megkérdezte Sachsot, hogy a termékenységi ráta csökkentése és a fogamzásgátlás melletti kiállása hogyan egyeztethető össze Ferenc pápa „integrált emberi ökológia” iránti felfogásával, és hogy helyesnek tartja-e, hogy a fejlett világban élő emberek életmódbeli döntéseket javasolnak a fejlődő világban élőknek.

Sachs azt válaszolta, hogy határozottan egyetért azzal, hogy „Ferenc pápa támogatja a ’felelős szülői magatartást’, ahogyan azt Szent VI. Pál pápa is kimondta. Ez az elképzelés azt jelenti, hogy a családoknak, azaz az anyáknak és az apáknak együttesen, a körülményeik alapján racionális döntést kell hozniuk a gyermekvállalásról, melynek középpontjában saját boldogulásuk biztosítása áll.”

Sachs António Guterres ENSZ-főtitkár különleges tanácsadója az ENSZ-tagállamok által 2015-ben elfogadott, 2030-as keretrendszer elnevezésű határozatban megfogalmazott 17 Fenntartható Fejlődési Cél (SDG) kapcsán. (A teljes Fenntartható Fejlődési Keretrendszer 2030 magyarul elérhető itt. A ford.)

Az SDG 5.6. célkitűzése a következő: „A szexuális és reproduktív egészség és reproduktív jogok egyetemes hozzáférésének biztosítása, összhangban az ENSZ Nemzetközi Népesedési és Fejlesztési Konferenciája Cselekvési Programjával és a Pekingi Cselekvési Programmal és azok felülvizsgálati konferenciáinak záródokumentumaival.”

Sachs 2020-ban a CNA-nak ezt nyilatkozta: „Az abortuszhoz való hozzáférés az egyes nemzetekre bízott választás. A Fenntartható Fejlődési Célok és a Keretrendszer 2030 nem említi az abortuszt, és nem támogatja az abortuszt.” [A szexuális és reproduktív egészség és reproduktív jogok kifejezés jelenti az abortuszt az ENSZ által használni kívánt terminológiában. A ford.]

Sachs 1954. november 5-én született a michigani Detroitban. A Harvard Egyetemen szerzett közgazdasági diplomát. Tanított a Harvardon, és a Columbia Egyetem Föld Intézetének igazgatója volt.

A Time magazin kétszer a 100 legbefolyásosabb világvezető közé sorolta, az Economist magazin pedig a három legbefolyásosabb élő közgazdász közé sorolta.

A monetáris elmélet és a nemzetközi pénzügyek szakértőjeként Sachs nevéhez fűződik a „sokkterápia” kifejezés, melyet a posztkommunista Lengyelország és Oroszország számára készített terveinek leírására használt, hogy az államilag irányított gazdaságról gyorsan áttérjenek a szabad piacgazdaságra.

Bernie Sanders vermonti szenátor, aki 2016-ban és 2020-ban is indult az elnökválasztáson, Sachs 2017-ben megjelent Building the New American Economy: Smart, Fair, and Sustainable című könyvéhez írt előszót.

Sachs bírálta a Biden-kormányzat azon állítását, hogy Kína népirtást folytat az ujgurok ellen az ország északnyugati részén, Hszincsiangban.
Áprilisban Sachs azt írta: „Vannak hiteles vádak emberi jogi visszaélésekről az ujgurok ellen, de ezek önmagukban nem jelentenek népirtást.”
A cikk forrása angolul