ms.news
19

The Carmelites of Alençon on the Path to Success

Ketika Vatican II meminta monasteri untuk mengubah dan membuat semakan semula peraturan dan perlembagaan mereka, Institusi Carmelite Nuns of Alençon, Perancis, menemukan provisyen ditulis oleh Saint Teresa of Avila adalah bagus.

Mereka kekal cara hidup mereka jika insiden Vatican II tidak berlaku. Ini keputusan pertama yang bijak. Keputusan kedua adalah, ketika Summorum Pontificum (2007) dibangkitkan, mereka meminta untuk melaksanakan Mass Latin Tradisional ,

“Kita mendapati bahawa dimensi pengorbanan dalam Mass ditunjukkan dengan sedikit dalam Mass yang diraikan di depan orang ramai, sedangkan Doktrin Katholik ditunjukkan dalam bentuk luar biasa,” kata seorang birawati kepada HommeNouveau.fr (5hb Februari).

Konvent tersebut diundi secara tidak sebut nama untuk perubahan ini. Bishop Jacques Habert pada masa itu berada dalam Sées, tidak membantah. Dia hanya meminta sister untuk memperkenalkan perubahan tersebut secara perlahan.

Alençon Carmel merupakan Carmel Eropah yang dalam bilangan kecil yang menggunakan Adat Lama dengan sepenuhnya, “Kami mendapati bahawa ramai yang mencarikannya,” kata seorang sister.

Gambar: carmel-alencon.fr, #newsCukzlmuori