hu.news
501

Ferenc pápa máris ellentmondásba keveredett Desiderio desideravi-val

Miután Ferenc pápa lemondta július 2. és 5. közötti kongói útját, a július 3-i úrvacsorát a Szent Péter bazilikában az 1969-ben kitalált és a Liturgikus Kongregáció által 1988-ban "engedélyezett" zairiai rítusban végezte el.

A pápa tolókocsiban érkezett a bazilikába és abban is hagyta el azt. Emellett liturgikus miseruhába volt öltözve. A sok énekkel, tánccal, ringatózással és éljenzéssel kísért esemény vezetője Paul Gallagher érsek volt.

Még a felszentelés szavai előtt a papok egy-egy áldoztató edénnyel a kezükben foglaltak helyet a hívek számára kialakított tér első soraiban, majd a felszentelés szavai alatt a levegőbe emelték őket. A katolikus liturgiában az ostyát az oltáron lévő korporálén szentelik meg.

Ez az esemény egyértelműen megmutatta, hogy VI. Pál úrvacsorája nem "a római rítus lex orandijának egyedülálló formája", ahogyan azt Ferenc pápa alig egy hete a Desiderio desideraviban állította. Ferenc híres arról, hogy mindent és mindennek az ellenkezőjét is mondja. Ezért is érdemes a pápa minden kijelentését alaposan átgondolni.

#newsEjcpqrikew