Clicks188
hu.news

Botrányos per: Becciunak két lehetősége van

Az egykor Ferenc pápa megbízható végrehajtójának számító Becciu bíboros elleni perben "az ítélet már eldőlni látszik" - írja Vik van Brantegem a Korazym.org lapon (július 27).

Július 25-én Becciu ügyvédei kijelentették, hogy "teljesen ártatlan" ügyfelüknek lehetősége lesz "ezt bizonyítani". Egy normális tárgyaláson a bűnösséget kell bizonyítani, nem az ártatlanságot.

Becciu az első bíboros az egyháztörténelemben, akit egy pápa laikus bíró elé akart állítani. Az ellene felhozott vádakat először az oligarchák újságjaihoz juttatták el, mielőtt Becciu tudott volna róluk.

Renato Farina (Libero.it, július 27.) szerint a per menete "mintha a spanyol inkvizíciótól örökölt kézikönyvből származna".

Az ügyészek elismerték, hogy "a Szentatya" felhatalmazta őket arra, hogy a tények kiderítése érdekében bármilyen óvintézkedést megtegyenek, akár a hatályos szabályok figyelmen kívül hagyására is. Farina lefordítja: Az ügyészek minden törvény felett állnak.

Farina kételkedik abban, hogy Olaszország, Svájc és az Egyesült Királyság együttműködött volna a Vatikánnal, amennyiben tudtak volna erről. Az ellentmondás Ferenc pápa szavai és "abszolút uralkodóként való cselekedetei" között semmissé teszi a XI. Piusz óta elért haladást - tette hozzá Farina.

Még a pápa híve, például Alberto Melloni egyháztörténész is azt írta a Repubblica.it oldalon, hogy "Ferenc király, lemondott az evangéliumról, alávetve Becciut egy elővigyázatos keresztre feszítésnek".

Becciunak most két lehetősége van: vagy elárulja a rá kényszerített pápai titkot, vagy átadja magát a bírónak.

Kép: Angelo Becciu, © Mazur, CC BY-NC, #newsObrnoyfdel