hu.news
175

Párizsi érsek: Ferenc pápa "kicsit összekeverte a történetet"

Michel Aupetit nyugalmazott párizsi érsek rágalmazási pert készít elő az oligarchák ParisMatch.com oldala ellen, amely azt állította, hogy "szerelmi viszonya" van.

"Nem fogadhatom el, hogy a hallgatásomat a bűnösségem beismeréseként értelmezzék" - mondta Aupetit a LeParisien.fr lapnak (december 15.). Az állítólagos nővel kapcsolatban 2012-ben azt mondta,

"Olyan személy volt, aki, ahogy az gyakran előfordul, ha az ember pap vagy orvos, aki elkezdett ragaszkodni, mert magánytól szenved. Minden nap írt nekem. Válaszoltam egy levélre, és a titkárnőm is elolvashatta, mivel ugyanazon az e-mail postafiókon osztoztunk. Nem volt viszonyunk. Egyszer ennek az embernek fájt a háta. Megmasszíroztam, hogy megkönnyebbüljön. Emlékeztetem, hogy orvos vagyok.".

Aupetit azt is elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt jelentette az ügyet a feletteseinek: "Ebben az ügyben tényleg nincs semmi újdonság".

A LeParisien.fr felidézi, hogy Ferenc pápa beszélt "simogatásról" és "masszázsról", amelyet egy titkárnőnek adott. Aupetit válasza: "Azt hiszem, egy kicsit összekeverte a történetet. Szegény titkárnőmnek semmi köze nem volt hozzá. Jól ismerem a férjét és a családját. Én kereszteltem meg az unokáit."

Aupetit azt mondja, hogy lett volna ereje folytatni, ha Ferenc pápa nem fogadja el a lemondását, és igennel válaszol arra a kérdésre, hogy szerinte "egy összeesküvés áldozata-e".

Kép: Michel Aupetit, © wikicommons, CC BY-SA, #newsFovgyjcczs