Clicks26
ro.news

Burke: Francisc nu are autoritatea de a interzice liturghia romană

Declarația cardinalului Burke din 22 iulie numește Motu Proprio Traditionis Custodes al lui Francisc „severă” și „revoluționara”.

Burke neagă că Francisc are puterea de a abroga liturghia romană, deoarece puterea să nu este absolută. Prin urmare, el nu poate schimba doctrina catolică sau eradica o disciplină liturgică vie în Biserică încă de pe vremea lui Grigorie cel Mare (+604) și chiar mai devreme.

În consecință, articolul 1 din Traditionis Custodes care susține că Novus Ordo „este singura expresie a lex orândi a ritului roman” nu poate fi înțeles așa cum este scris.

Burke amintește că „fiecare sărbătoare valabilă a sacramentului, prin faptul că este un sacrament, este, de asemenea, dincolo de orice legislație bisericească, un act de închinare și, prin urmare, și o profesie de credință”. În acest sens, nu se poate nega faptul că Missalul roman este o expresie validă a lex orandi a Bisericii.

Aceasta este așa, explică Burke, din cauza realității obiective a harului divin care nu poate fi schimbată printr-un simplu act al voinței, nici măcar de către un papă.

Imagine: Raymond Burke, © Joseph Shaw CC BY-NC-ND, #newsHoswzhoysb