Clicks148
hr.news

Ide se unatrag? Stari Franjo prezire mlade vjerne svećenike

Franjo - koji je Crkvu vratio u sukobe prije 50 godina, identificirao je "sadašnju patnju Crkve" kao iskušenje da se ide "unatrag".

Slovačkim isusovcima 13. rujna rekao je da je "vraćanje unatrag" "ideologija koja kolonizira umove" - što god to značilo (prijepis: LaCiviltaCattolica.com, 21. rujna).

Progonjen mržnjom prema rimskoj misi i bez da ga se pitalo, Franjo je govorio o Traditionis Custodes: "Nadam se da ćemo se odlukom o zaustavljanju automatizma drevnog obreda moći vratiti pravim namjerama Benedikta XVI. i Ivana Pavla II" - sugeriravši da je poništavanje Benediktove namjere bilo u Benediktovoj namjeri, time svoju audijenciju uzevši za budale.

Franjo se požalio da mladi svećenici, nakon mjesec dana ređenja, traže od svojih biskupa rimsku misu i to je kvalificirao kao "povratak unatrag" - dok je u stvarnosti slavljenje svete mise veliki korak naprijed iz nereda koji je ostavio sekularizirani i propali Novus Ordo.

Ponovio je priču o kardinalu koji je dvojici novo zaređenih svećenika, koji su od njega tražili dopuštenje da uče latinski kako bi slavili rimsku misu, rekao da umjesto toga uče španjolski ili vijetnamski jezik i služe lokalnim zajednicama. Međutim, latinska misa služi svim narodima i svim jezicima, za razliku od narodnog jezika Novus Ordo.

Opet, Franjo je prevario vjernike rekavši da je rodna ideologija - koja je sinonim za homoseksualizam - "apstraktna" - što god to značilo - i "opasna", ali da homoseksualizam "nema ništa s time".

O ljudima koji ga sumnjičavo gledaju, Franjo je rekao da postoji veliki katolički televizijski kanal koji nema ustručavanja neprestano govoriti loše o papi: "Osobno zaslužujem napade i uvrede jer sam grešnik, ali Crkva ih ne zaslužuje". Jasno je rekao da ne može prihvatiti kritiku i učiti iz nje, pa se obrušio na klerike koji o njemu daju "gadne" komentare: "Ponekad izgubim strpljenje, osobito kad donose sud bez ulaska u pravi dijalog".

No, pravi problem "dijaloga" je Franjo koji je priznao da "ne želi ući u njihov svijet ideja" - tj. u dijalog s njima. "Zato više volim propovijedati, propovijedati..." Propovijedanje je monolog.

Slika: Vatican Media, #newsOzpdwccart