Clicks101
hr.news

Afera? Pariški nadbiskup u nevolji

Pariški nadbiskup Michel Aupetit (70), bivši liječnik, imao je "intimnu vezu sa ženom" 2012. godine dok je bio generalni vikar u Parizu, kako tvrdi LePoint.fr (22. studenog).

LePoint.fr pripada oligarhu Françoisu Pinaultu (49,5 milijardi dolara). Aupetit je naizgled priznao "dvosmisleno ponašanje" sa ženom, ali je zanijekao da je prekršio zavjet celibata.

Stvar je interno izašla na vidjelo u proljeće 2020. godine kada se pojavio email ženi u veljači 2012. godine koji je Aupetit nehotice poslao svojoj tajnici.

Suočen s time, Aupetit je zaglibio u zbrkanim objašnjenjima, prvo je obećao da će dati ostavku, a zatim negirao. Obaviješteni su pariški nuncij i kardinal Ouellet, prefekt Biskupske kongregacije, istraga je povjerena kardinalu Vingt-Troisu.

Poput Franje, Aupetit je poznat po svom autoritarnom stilu, distanci prema svojim svećenicima, slaboj pastoralnoj brizi, oštrim manirama, nedostatku empatije, otvorenosti za dijalog i očinskog stava.

Dva Aupetitova generalna vikara uzastopno su dala ostavke. Upravo je objavio pastoralno pismo o "bratstvu" Prateći Franju, nedavno je potisnuo deset rimskih misa.

Slika: Michel Aupetit, © François-Régis Salefran, CC BY-SA, #newsAuncgyecpv