hu.news
1370

Ferenc volt hívőt kinevezett ki a Világiak Dikasztériumának titkárává

Gleison De Paula Souzát nevezte ki Ferenc pápa november 17-én a Világiak, a Család és az Élet Dikasztériumának titkárává.

A vatikáni sajtóiroda az 1984-ben Brazíliában született Souzát az olaszországi Galatinában szolgáló hittantanárként és két gyermek édesapjaként mutatja be.

Házassága előtt 11 évig (2005-2016) a Don Orione-i Isteni Gondviselés Fiai Kongregáció tagja volt, tehát valószínűleg örökfogadalmat tett.

2014 januárjában, amikor még elmondása szerint hívő volt és másodéves diák volt teológiai tanulmányok szakon Rómában, írt Ferencnek egy levelet a "hivatásáról". Ferenc ekkor felhívta őt és meghívta egy magánbeszélgetésre a Szent Márta templomba. Souza szürke galléros ingben jelent meg (lásd a képen). Később egy igen áradozó beszámolót tett közzé erről a találkozóról.

A teológiai tanulmányainak negyedik évében lépett ki a rendből, körülbelül egy évvel diakónussá szentelése előtt. Az Agencia.Ecclesia.pt oldala "volt papként" mutatta be Souzát, de a cikket később törölték.

#newsQnbdmklqjd

charisma
Botrányos fordítás a címben: nem 'volt hívőt' (religious) hanem 'volt szerzetest' (esetleg papot) neveztek ki titkárnak. Házasságkötése miatt ma valszeg egyik sem lehet.
Egy laicizált emberről lehet szó.