Clicks30
ro.news

Francisc "promovează" opt cardinali - Printre ei Burke, Sarah, Brandmüller

La un consistoriu care aproba canonizarea a șapte sfinți, Francisc a „promovat” opt prelați de la rangul de diaconi cardinali la preoți cardinali.

Există trei categorii de cardinali: diaconi, preoți și episcopi. Acest clasament are rădăcini istorice, dar este - , cu excepția episcopilor cardinali - fără importanță.

În prezent, există 13 episcopi cardinali, trei patriarhi orientali, 176 preoți cardinali și 33 de cardinali diaconi. Cei opt noi preoți cardinali sunt Burke, Amato, Sarah, Monterisi, Koch, Piacenza, Răvași, Brandmüller.

Îndepărtarea „conservatorilor” cu ajutorul premiilor are o tradiție îndelungată în Vatican. Un exemplu izbitor a fost consistoriul din ianuarie 2001, când Ioan Paul al II-lea a făcut 44 (!) de noi cardinali, dintre care patru erau germani: cei doi ereziarhi Kasper și Lehmann, care la acea vreme erau relativ tineri (67 și 64) și au continuat să provoace mari ravagii în Biserică. Pentru a-i înșela pe „conservatorii” germani, Ioan Paul al II-lea a adăugat doi „conservatori” vârstnici, Joachim Degenhard, pe atunci 75 de ani, și Leo Scheffczyk, pe atunci, 81, care au murit amândoi la scurt timp.

Acesta a fost consistoriul care i-a produs și pe cardinalii McCarrick și Bergoglio, care sunt amândoi încă în viață.

#newsYeusoiywsv