hu.news
460

Ratzinger visszaemlékszik: Lefebvre érseknek saját püspökeire volt szüksége

Ratzinger bíboros 2003 nyarán a Hittani Kongregációban tartott találkozón két papnak azt mondta, hogy az exkommunikálva elhunyt Marcel Lefebvre érseket "a 20. század legfontosabb püspökének" tartja.

A LifeSiteNews.com (december 3.) megkapta Ratzinger szavainak írásos visszaemlékezését, amelyet az egyik pap írt. Ratzinger így fogalmazott,

- "A 20. század legfontosabb püspökének tartom őt az egyetemes egyház szempontjából".

- "Ha az akkori francia püspöki kar csak egy kicsit is több keresztényi szeretetet és testvériséget tanúsított volna Lefebvre érsek iránt, a dolgok talán másképp alakultak volna".

- "Jelenlegi nézőpontomból visszatekintve egyet kell értenem Lefebvre érsekkel abban, hogy saját püspökei vannak. Ma (2003) '15 évnyi Ecclesia Dei' tapasztalat után világos, hogy egy ilyen munkát, mint a Szent X. Piusz Papi Testvériség, nem lehet egyszerűen átadni az egyházmegyés püspököknek.".

E szép szavak ellenére Ratzinger volt az, aki az 1980-as években megmérgezte a Lefebvre érsekkel folytatott tárgyalásokat. Egyszer Lefebvre felkereste Ratzingert, aki úgy döntött, hogy nem fogadja őt, miközben az ajtaja előtt ült.

Lefebvre rájött, hogy olyan emberekkel van dolga, akik "nem őszinték" és az időre (= a halálára) játszanak. Hónapokkal az 1988-as püspökszentelés előtt Lefebvre közölte Ratzingerrel, hogy ő mindenképpen utódot szentel. Ratzinger így válaszolt: "Ha ez így van, akkor a protokollnak vége. Vége van. Maga megszakítja a kapcsolatokat".

Úgy tűnik, ez a keménység Ratzingert élete végéig kísérte. Ezért pápaként 2009-ben feloldotta Lefebvre utódai exkommunikációját.

Kép: Marcel Lefebvre, Joseph Ratzinger © wikicommons, CC BY-SA, #newsFhftyxvqql