ms.news
25

Vaticanista: Tuhan Francis Hanyalah "Karikatur"

Rome kini adalah tidak berpope kerana Francis “tidak melaksanakan kewajipannya sebagai pengganti Peter,” kata vaticanista, Aldo Maria Valli dalam RadioRomaLibera.org (2hb Februari).

Bergoglio telah merendahkan gred pejabat papal, meletakkan dirinya pada latar depan, dan menjadi chaplain untuk PBB, jelas Valli.

Dalam analisanya, Francis tidak berkata mengenai Tuhan Kitab Suci tetapi karikatur, kerana Tuhan telah membiasakan diri sebagai “manusia dan keinginan-Nya adalah semuanya diadili ketika hidup jika dosa tidak wujud.”

Perspektif teologi Bergoglio bagi Valli adalah menyimpang kerana Tuhan Francis “bukannya Yang bermaafan tetapi Yang menyingkirkan semua kritikan,” yang menahan diri-Nya daripada meletakkan arahan serta lebih suka memahami dan memberikan pengecualian. Tuhan ini bukannya hakim tetapi Tuhan “berpendekatan.” Francis berkata tentang “persaudaraan” manusia, bukannya dosa. Dalam penglihatan Bergoglio, Tuhan mempunyai kewajipan untuk memaafkan dan manusiaberrhak untuk dimaafkan.

Valli menanyakan sama ada Tuhan merupakan Syaitan yang menolak ke arah kemusnahan atau menafikan dosa-dosa dan maksiat-maksiat yang diduga olehnya terhadap kita yang boleh membunuh roh kita.

Gambar: Aldo Maria Valli © AldoMariaValli.it, #newsGiecvcmffx