Clicks224
hr.news

Unatoč ideologiji siromaštva i hypeu o zlostavljanjima: Za Franju su pohlepa i požuda "najmanje teški" grijesi

"Isusovci se ne smiju razdvajati", Franjo je poručio mozambičkim isusovcima 5. rujna, iako je i sam pogoršavao podjele kao isusovački provincijalac i kao papa.

Upitan o protestantima koji namamljuju ljude od Crkve obećavajući bogatstvo, Franjo je istaknuo razliku između dobrih protestanata [koji nikoga ne obraćuju] i loših protestanata [koji to čine]. Rekao je da se propovjednici prosperiteta "ne mogu definirati kao kršćanski". Međutim, u siječnju 2014. godine Franjo se obratio propovjedniku prosperiteta Kennethu Copelandu u videu koji govori o "bratstvu", "jedinstvu" i "ljubavi".

Zatim je Franjo bio pun slogana "klerikalizma". Objasnio je to kao "uspon i vlast", put koji je sam slijedio.

Nastavio je sa sloganom "rigidnosti", nazivajući mlade svećenike "ukočenima u crnim haljama" sa "šeširima u obliku Saturna". Franjo je upozorio da iza toga stoje "moralni problemi".

Međutim, odmah je proturječio sam sebi rekavši da se "klerikalisti" usmjeravaju na borbu protiv seksualnih grijeha. Daljnja je činjenica da su "moralni problemi" započeli kada su svećenici skinuli svećenički odjevni predmet kako bi anonimno zaglibili u moralnu izopačenost.

No, "moralni problemi" nisu veliko pitanje za Franju. Požudu i pohlepu naziva "najmanje teškim" grijesima, "oslobađajućom" misli nakon desetljeća hypea.

Napokon, Franjo se hrani sloganom "ksenofobije". To ga inspirira da potiče "križanje".

#newsYfdzmpodcg