Clicks531
hr.news
1

Franjo vjeruje: Liturgija je "besmislena" bez subjektivne spoznaje

"Ako ne shvatimo da je vjera Božji dar, čak su i molitve koje Crkva uzdiže Bogu besmislene", piše Franjo u svojoj poruci Papinskim društvima misije od 21. svibnja.

Izjava pati od zbrke između privatne molitve i javne liturgije Crkve. Liturgija, srećom, ne ovisi o slabosti ljudskog razumijevanja i o našem shvaćanju "da je vjera Božji dar".

Liturgija je sudjelovanje u Kristovoj molitvi upućenoj Ocu (CCC 1071, 1073). Stoga je razumijevanje da je "vjera Božji dar" uvijek dio liturgije.

Kao cjelina, dugačak tekst od 6.600 riječi pati od sentimentalizma, inzistirajući previše na nižim strastima poput "radosti" (17x), srca (11x), privlačenja/privlačnosti (9x), žara (5x), užitka (2x ) sentimentalnog razumijevanja Duha Svetoga (35x), moralizma (zahvalnost: 11x; ponizno/poniznost: 6x) koje Franjo polemički protivi istini i razumu.

Franjine mantre su neizbježne: "ljudi" (26x), "siromašni" (10x), "stvarni"/"stvarnost" (10x) za razliku od "apstraktnih"/"apstrakcija" (5x), "samo-apsorpcije" (6x), "elitist"/"elitizam", (5x), "iznenađenje" (3x), "prozelitizam" (2x), "kruto"/"krutost" (2x), "periferija" (1x), "kreativnost" (1x).

#newsJdeiepufmg

Dana22