Clicks163
hr.news

Slovačka: Franjo teško posramio nuncija i biskupa

Svećenik ne smije "davati propovijedi od 40-50 minuta o argumentima koje nitko ne razumije", rekao je Franjo u 30-minutnom govoru vjernicima tijekom svog posjeta Slovačkoj.

Nakon što je primio pljesak, odgovorio je da "časne sestre koje su žrtve naših propovijedi" zaslužuju pohvalu. Kao i obično, umjesto priznanja vlastitih grijeha, napao je Crkvu koja mora "pobjeći od samoprežimanja, jer središte Crkve nije Crkva".

Nekoliko je puta Traditionis-Custodes Franjo napao vlastitu sjenu: "krutost" i duhovni život koji je "krut i zatvoren sam u sebe". Upozorio je na Crkvu koja "jednako razmišlja i slijepo se pokorava" - pokazatelj da se Traditionis Custodes ne smije shvaćati ozbiljno.

Konačno, spomenuo je pismo koje je nedavno dobio od jednog biskupa koji je napisao da smo "400 godina živjeli pod Turcima, a 50 godina pod komunizmom i patili smo, ali ovih 7 godina s ovim nuncijem bilo je gore od druga dva iskustva".

Franjo je nastavio: "Ponekad se pitam; koliko ljudi može reći istu stvar o svom [papi,] biskupu ili župniku?" Franjin opis odgovara bugarskom nunciju Anselmu Pecorariju koji je imenovan u travnju 2014. godine. Stoga je spomenuto pismo vjerojatno poslano od sofijskog biskupa Gheorghija Ivanova Jovčeva (71).

#newsYyugyjkmfl