Clicks23
jamacor

Duhovna obnova ožujak

Tko kaže da ne možeš provesti nekoliko sati u tihoj molitvi u vlastitom domu? Čak i ako nisi s drugim ljudima, ovi materijali ti mogu pomoći da se „obnoviš“ tijekom nekoliko sati gdje god da se nalaziš.

RAZNE TEME6.03.2021.

1. UVOD

Duhovna obnova je prilika za par sati tihe molitve u kojima gledamo na vlastite živote u Božjoj prisutnosti. U svakodnevnoj užurbanosti može biti teško pronaći to vrijeme – a sada i ovaj ritam koji nam nameće pandemija donosi neke nove izazove – ali najbolji način za učiniti ovu duhovnu obnovu je pronaći vrijeme i mjesto gdje se možemo moliti: ostavite po strani druge zadatke, ugasiti telefon. Dobra je ideja činiti bilješke i ideje koje nam sinu tijekom obnove, ali najvažnije je da se stavimo pred Gospodina, da gledamo Njega i dozvolimo njemu da nas gleda.

2. PRVO RAZMATRANJE

Nalazimo se u mjesecu svetoga Josipa, u godini svetoga Josipa. Njegujmo pobožnost prema svetom Josipu. Prvo razmatranje poslušajte ovdje.

3. DUHOVNO ŠTIVO

"Iznenadni susret s teškom bolesti bio je moj prvi istinski susret s nesigurnosti života i s tim kako se život može u trenutku promijeniti.“ Tekst kako molitva pomaže u najtežim trenucima pročitajte ovdje.

4. DRUGO RAZMATRANJE

Molitva je svjetlo duha. Drugo razmatranje poslušajte ovdje.

5. ISPIT SAVJESTI

Pitanja koja donosimo mogu nam pomoći da u Božjoj prisutnosti razmišljamo kako smo djelima odgovorili na njegovu ljubav. Na početku može pomoći zazivanje Duha Svetoga, a na kraju sam čin kajanja izražavajući žaljenje zbog vlastitih grijeha i moleći Božju milost kako bismo mu se vratili i ostali blizu njega. Čin kajanja može biti koji god želimo, uključujući i jednostavne riječi svetog Petra upućene Isusu nakon uskrsnuća: „Gospodine, ti sve znaš, tebi je poznato da te ljubim.“ (Iv 21:17).

Čin prisutnosti Božje

1. Kao pripremu za Uskrs Gospodin nam svake godine daruje Korizmu, vrijeme molitve i pokore. U kojim aspektima moga života Gospodin očekuje obraćenje moga srca?

2. «Vi, dakle, ovako molite: Oče naš, koji jesi na nebesima» (Mt 6, 9). Radujem li se vremenu intimnoga razgovora s Bogom, pričajući Mu o onome što mi se događa, kako se osjećam, koje su moje nade i moji snovi, o onome što je potrebno mojima i drugom? Vjerujem li zaista da je Bog moj Otac?

3. «Ti, naprotiv, kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata i pomoli se svome Ocu, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti» (Mt 6, 6). Nastojim li u svojoj molitvi, kada se obraćam Gospodinu, govoriti iz dubine srca? Kako gajim sabranost za miran razgovor s Isusom?

4. «Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod» (Iv 12, 24). «U biti se duh pokore sastoji u oplođivanju mnogobrojnih sitnica – djela, odricanja, žrtve, služenja – s kojima se svakog dana susrećemo (...) učinivši ih kiticom cvijeća na kraju dana: jedan lijepi buket koji poklanjamo Bogu!» (Kovačnica, br. 408).

5. «Kršćanski je život neprestano započinjanje i ponovno započinjanje, svakodnevno obnavljanje. Kristovo će se uskrsnuće ostvariti u nama ako postanemo sudionici njegova Križa i njegove Smrti» (Susret s Kristom, br. 114). Kako bih mogao pratiti Krista za vrijeme Korizme? Održavam li post znajući da je to poziv kako bih se sjetio da hrana koja taži čovjekovu glad i žeđ nije materijalna, nego je to sam Bog?

6. «Dok je još bio daleko, njegov ga otac ugleda, ganu se, potrča, pade mu oko vrata i izljubi ga» (Lk 15, 20). Bog neprestano čeka na nas. Nastojim li se u nadi utjecati Gospodinovom milosrđu, znajući da ispovijed “čisti tvoju dušu i ispunja te radošću i snagom» (Prijatelji Božji, br. 214)?

Djelo kajanja

6. ODLUKE

Donesite nekoliko kratkih i točno određenih odluka koje ste vidjeli u molitvi i nastojte ih ispunjavati tijekom ovog mjeseca.

molitva

opusdei.org/…article/duhovna-obnova-ozujak/

facebook

twitter

print

email

epub