Clicks1
ms.news

Archbishop Argentina: Mass Telah Menjadi “Pesta Keraian Kanak-kanak

Mass Latin Asal yang diperkatakannya “ritual tersuci dalam Katholkisme" telah “dimanipulasikan”, tulis archbishop bersara, Hector Aguer, umur 77, dalam InfoCatolica (23hb Jun).

Improvisasi telah diperkenalkan dan kecantikannya telah dimusnahkan, terutamanya dalam Muzik Suci (Ssacred Music), jelas Aguer, "Sentuhan dan kelakuan seperti menjerit, tepukan dan tarian, telah ditambah, semuanya benda asing bagi sambutan suci."

Francis telah memecat Aguer sepuluh hari selepas dia mencecahi usia bersaranya bergantikan dengan penulis “hantu” Francis dan mencium pakarVictor Manuel Fernandez.

Secara peribadinya, Aguer pernah dengar beberapa orang bishop yang berkata bahawa “tiada lagi apa-apa perbezaan yang nyata antara yang suci dan yang tidak senonoh," dan "mereka amat puas hati dengan perkembangan ini."

“Kefahaman dari satu pihak-Eukharis Novus-Ordo sebagai pengumpul fraternal telah mengelirukan cirinya yang penuh kesucian,” tulis Aguer.

Dia memerhatikan bahawa Mass kadang-kalanya menjadi “pertunjukan atau parti sambutan kanak-kanak,” oleh itu “kepercayaan telah diletakkan dalam kurungan dan rujukan kepada Tuhan digantikan dengan sikap berpusat dan sifat primasi manusia."

Gambar: Hector Aguer, © wikicommons, CC BY-SA, #newsCcurlwcgwd