hr.news
94

Oštri argumenti: Viganò pobija Ratzingera i Saraha o "Reformi reforme"

Ista je zloba proizvela i dvosmislene tekstove Drugog Vatikana i dvosmisleni Novi obred, nadbiskup Carlo Maria Viganò izjavio je za ResNovae.fr (15. lipnja).

Njihovi su autori znali da će "konzervativni" biskupi oboje tumačiti na katolički način, dok je stvarna namjera i ishod bio sve samo ne to. Viganò postavlja razotkrivajuće pitanje:

"Jeste li ikada vidjeli svećenika koji slavi Novus Ordo s oltarom okrenutim prema Bogu, u potpunosti na latinskom, kako nosi guslanu (rimsku) misnicu i dijeli pričest na pričesnoj pregradi, a da to nije pobudilo bijes njegova biskupa i subraće, iako bi, strogo govoreći, ovaj način proslave bio savršeno legitiman?"

Neki su svećenici to doista pokušali učiniti, ali s njima se postupalo "gore od onih koji uobičajeno slave tradicionalnu misu", naglašava Viganò.

Ne slaže se s Ratzingerom, Sarahom i drugima koji su se zalagali za postupno "liturgijsko oživljavanje" Nove mise. Za Vigana se takvi pokušaji koriste uljepšavanjem kako bi se Novi obred predstavio boljim. Postavlja očito pitanje: "Kakva je svrha slaviti Novus Ordo prema Bogu, mijenjati molitvenu ponudu i dijeliti pričest na jezik, kad je to rimska misa uvijek nudila?"

"Reforma reforme" započinje za Vigana iz istih pogrešnih pretpostavki koje su potakle promjene nakon Drugog Vatikana, kada je liturgija modificirana "po volji", a časni Rimski obred "moderniziran" i iskrivljen. "Reforma reforme" nedavno je htjela dotjerati Novi obred "kako bi izgledao poput onoga što nije i ne želi biti", navodi Viganò.

U prvom je slučaju to prisililo kraljicu [= Rimski obred] da nosi klompe i odijeva se u krpe, u drugom bi se puk [= Novi obred] natjerao da nosi kraljevsku tijaru preko razbarušene kose ili sjedi na prijestolju u slamnatom šeširu. Iza ovih pokušaja, za Vigana, stoji nešto što se ti prelati ne usuđuju priznati: "neuspjeh Sabora, a još više njegove liturgije".

#newsPxlpgxhlvs