Clicks331
hu.news
1

Pell a börtönről: Nem kell együttműködnöm egy drága színjátékban

Pell bíboros a FirstThings.com (július 8) oldalon írt a tizenhárom hónapnyi magánzárkás megpróbáltatásáról: tíz hónap Melbourne-ben "egy zöld rabruhában", majd három további hónap a barwoni börtönben "bíborosi élénk piros színben".

A melbourne-i cellája nagyjából 15 négyzetméter volt. Volt benne egy ágy, polc, vízmelegítő, TV, étkező hely, mosdókagyló meleg és hideg vízzel, és egy zuhanyfülke "jó meleg vízzel".

"Sok puccos hotellel ellentétben egy jó olvasó lámba is volt, az ágy fölötti falhoz rögzítve". Azonban az ablakokon nem volt teljesen átlátszó az üveg: "Meg tudtam különböztetni, mikor van nappal és este, de ezen kívül mást nem tudtam megállapítani a cellámból".

Az egységében tizenegy másik rab volt, akiket hallott, de soha sem látta őket. Pell általában nem hallotta, ahogy a rabok ütik az ajtókat vagy kiabálnak, viszont a drog által megsemmisített emberek nagyon sokáig tudnak ütni az ökleikkel: "Egy őr elmondta, hogy a rúgásaik is olyanok, mint a lovaké".

Egyes rabok elárasztották a cellájukat, vagy belepiszkítottak. Az első éjszakán Pell azt hitte, hogy egy "síró nőt hall", egy másik rab pedig "az édesanyját szólongatta".

A bíborossal általában jól bántak. Egyszer volt egy eset, amikor egy rab a nyíláson keresztül leköpte, és fekete póknak "valamint egyéb nemkívánatos dolgoknak" hívta a bíborost.

Pell többször hallotta, hogy mások veszekednek a bűnösségéről: "A bűnösségemről alkotott véleménye a raboknak megosztó volt, ahogy általában az egész ausztrál társadalomnál is megosztó ez a téma, de néhányan viszont keserűen ellenségesek".

Pellnek elmondta egy rab, aki évtizedeket élt már a börtönben, hogy ő az első elítélt pap, akit egyes rabok még támogatnak is.

Sok reggelen Pell muszlim imát hallott, a muszlimok között pedig ritkán hallott káromkodást vagy istenkáromlást: "Gondolom a muszlim rabok nem tolerálják az istenkáromlást".

Miután elvesztette a fellebbezést a legfelsőbb bíróság felé, úgy gondolta, hogy a fellebbezését nem adja be az ausztrál főbíróságra: "Ha a bírók megbeszélték, hogy mit gondolnak az ügyről, akkor nem kell együttműködnöm egy drága színjátékban".

Azonban a melbourne-i börtön igazgatója, "aki egy nálam nagyobb ember, mellette pedig őszinte és szókimondó", azt tanácsolta, hogy adjam be a fellebbezést.

Pellnél volt egy régebbi zsolozsmakönyv kötet, minden héten kapott szentáldozást, ötször mehetett misére, viszont nem engedték, hogy ő tartsa a misét. Megértette, hogy a "szenvedésemnek nem feltétlen kell értelmetlennek lenni".

"Soha sem éreztem elhagyatva magam, mert tudtam, hogy az Úr velem van - még ha nem is értettem, hogy mit csinált ebben a tizenhárom hónapban".

#newsLysnaoxwpr

Atosz80
olvasó lámpa