Clicks7
ms.news

Gereja Francis: Sarung Tangan Sekali-Guna Menjadi Dogma Baharu

Father Leonardo Ricotta dari Parish Sant’Agata, Villabate, Sicily, menjadi paderi pertama yang menyingkirkan liturgy virus corona dalam kalangan bishop Itali yang memaksa paderi untuk memberikan Communion secara khususnya dengan tangan berpakaian sarung tangan.

Dalam homili yang dijalankan pada 18hb Mei, Ricotta menggelarkan ini sebagai “kedai daging Eukharis” dan “sacrilege." Dia menekankan bahawa serpihan daripada hos yang berkonsekrat mungkin akan terlekat pada sarung tangan sekali-guna, "Adakah saya harus membuang Christ ke dalam tong kitar semula? Saya lebih sanggup memberhentikan pemberian communion dengan sepenuhnya.”

Bahan yang dipos atas media sosial berkata bahawa Ricotta merupakan de facto yang disingkirkan oleh Archbishop Palermo, Corrado Lorefice, umur 57, yang terkenal dengan menaiki basikal dalam kathedralnya, (di bawah).

Lorefice menuntut, bahawa Ricotta "telah dipecat" dengan penafian Communion dengan tangan yang “diizinkan” oleh dokumen Vatican.

“Konviksi persendirian yang disampaikan oleh individu sebagai doktrin tulen tidak boleh dilaksanakan pada penganut,” Lorefice berpontifikat - seolh-olahnya communion masa virus corona dengan tangan dilihatkan seperti "doktrin tulen."

#newsIzatadmvhv