Clicks16
sl.news

Kardinal: Nemška cerkev se prepušča "eksotičnim idejam"

"Ljudje zahtevajo, da se Kristus prilagodi nam," je za MariaEinsPunktNull.de (16. maja) povedal sarajevski kardinal Vinko Puljić, ki se je skliceval na zaton nemške cerkve.

Puljić se je rodil kot dvanajsti izmed trinajstih otrok. Njegova mati je umrla, ko je bil star tri leta. Puljić je bil pri 45 letih imenovan za nadškofa, pri 49 pa za kardinala.

V Bosni obstaja pregovor, je pojasnil: "Če se ne obnašaš tako, kot misliš, začneš razmišljati, kot tudi ravnaš." Cerkev, ki je preživela komunizem, kot recimo Cerkev v nekdanji Jugoslaviji, "nima takšnih eksotičnih idej", kot jih ima nemška sinodalna pot, ki zahteva ženske duhovnice ali celo ukinitev celibata, poudarja Puljić.

Po njegovem mnenju te zahteve "žalijo in osupnejo" vernike njegove škofije. Za razliko od Nemčije župnije v Bosni niso povsem mrtve.

"Ne moremo razumeti Cerkve, v kateri je" žrtvovanje" postala tuja beseda in v kateri obstaja Kristus brez križa," nadaljuje Puljić: "O vseh vprašanjih lahko potekajo razprave, vendar na podlagi evangelija in ne na podlagi sekularizacije in relativizma. "

Slika: Vinko Puljić, © Mazur, CC BY-NC-SA, #newsJbqxuxbtjp