hu.news
545

Ferenc következő áldozata: A bujkáló püspök, akit árulásra kényszerítettek

A bujkáló Jücsiangi Egyházmegye püspökét, az 56 éves John Peng Weizhao-t Csianghszi tartományának segédpüspökévé iktatták be.

Penget 1989-ben avatták pappá, majd 2014-ben Ferenc jóváhagyásával titokban püspökké szentelték. Még ugyanebben az évben hónapokra letartóztatták.

Szeptember 22-én Peng közölte klérusával, hogy lemondott Jücsiang püspöki tisztségéről, és elfogadta az állami segédpüspöki felkérését, mert a kínai rezsim az egyházmegyéjét a Csianghszi Egyházmegyébe tervezi integrálni.

Peng beiktatásán, amelyet Keresztelő János után elnevezett állami püspök, Li Suguang, a kínai állami püspökeinek alelnöke vezetett, 200 érdeklődő vett részt.

Peng esküjében ígéretet tett arra, hogy ragaszkodik az "független, önigazgató egyházak elvéhez", és "szorgosan irányítja majd a katolicizmus szocialista társadalomhoz való alkalmazkodását" - ugyanezen a folyamaton a legtöbb nyugati Novus Ordo püspök már átesett.

Az AsiaNews.it kiemeli, hogy Peng "óriási nyomás alá került" [a Vatikán miatt] a Vatikán 2018-as titkos megállapodása után.

Hasonló az esete Mindong Egyházmegye püspökéhez, Guo Xiijin-hez, akit a Vatikán egyházmegyéjének feladására kényszerített, hogy állami segédpüspök lehessen.

#newsJoqhbgjhtw