Join Gloria’s Christmas Campaign. Donate now!
Clicks260
nl.news
1

Paragrafen 103 en 111: Vergeet de rest van het synodedocument

Het Vaticaan heeft het slotdocument van de Pachamamasynode op 26 oktober tijdens de persconferentie verspreid.

De enige belangrijke paragrafen zijn 103 en 111. Zij kregen het laagste goedkeuringspercentage.

- 103 gaat over "diaconessen". Het vraagt er niet om, maar stelt dat overleg in het Amazonegebied en op de Synode had aangetoond dat een "permanent diaconaat" voor vrouwen gewenst was. In de paragraaf wordt gevraagd dit te delen met de Commissie voor "diaconessen", die in 2016 door Paus Franciscus is ingesteld.
- 111 gaat over het creëren van getrouwde priesters. De paragraaf is breedsprakig om rook te creëren. Het doet alsof het celibaat "een geschenk van God" is, om dan de afschaffing ervan te vragen.

Dit gebeurt met het trucwoord "legitieme verscheidenheid" dat "de gemeenschap en de eenheid van de Kerk niet schaadt", maar nooit wordt aanvaard als een argument om katholieke zaken te bevorderen.

Paragraaf 111 vraagt erom "criteria en bepalingen" vast te stellen om het priesterschap te ordineren, "geschikte en erkende mannen van de gemeenschap, die een vruchtbaar en permanent diaconaat hebben gehad om de sacramenten in de meest afgelegen gebieden van het Amazonegebied te vieren". Gewoonlijk wordt de term "presideren" gebruikt in plaats van "vieren".

Het geeft toe dat sommige afgevaardigden "een universele aanpak van het probleem" zouden hebben gewenst.

Het celibaat gaat terug naar Christus, die zijn apostelen bij hun familie vandaan riep. Maar het document noemt Christus slechts 19x op een decoratieve manier, terwijl de ecologie 44x en het modewoord "nieuw" zelfs 69x verschijnt.

#newsLqdnfyxzda

Paus Franciscus wil een schisma in de R.K. Kerk.