Clicks290
hr.news

Napregnute optužbe protiv kardinala Lyona

Francuski magazin NouvelObs.com (26. studenog) promovirao je Benoîta Quettiera (45), koji tvrdi da ga je kardinal Philippe Barbarin "maltretirao" dok je bio sjemeništarac u Lyonu od 2006. do 2012. godine.

Quettier govori o "destabilizirajućim" pitanjima koja je Barbarin postavio, poput "Je li otac X homoseksualac?", "Je li vas X pokušao zlostavljati?" Ili "Ima li homoseksualaca u ...?".

Vidno izmišljajući priče u videozapisu na NouvelObs.com, Quettier tvrdi da se zbog Barbarina osjećao "nelagodno", ali ne objašnjava kontekst tih pitanja.

Međutim, priznaje da je protiv njega bilo 15 žalbenih pisama i da je izbačen iz sjemeništa u 37. godini, neposredno prije zaređenja, što se događa samo u slučaju vrlo velikih problema. Quettier također priznaje da tri puta tjedno pohađa psihoterapiju.

Barbarinovi odvjetnici članak su okvalificirali kao "apsurdan". Međutim, Quettier Barbarina naziva "čovjekom iz kazališta" što je vjerojatno istina.

Članak je objavljen malo prije početka Barbarinove žalbe protiv svoje nepravedne osude zbog toga što nije prijavio zločin vezan za statuu, a koji se dogodio deset godina prije postao je nadbiskup Lyona.

Slika: Philippe Barbarin, © MEDEF, CC BY-SA, #newsHdgwxoigtb