hr.news
198

Nadbiskup: Pričest se NIKADA nije tako olako tretirala kao u Crkvi Novus Orda

Način na koji se euharistija priprema i predsjeda treba se promijeniti, nadbiskup San Francisca, Salvatore Cordileone rekao je za CatholicNewsAgency.com (20. studenog). Na primjer, vjernici bi se trebali češće ispovijedati i bolje pripremiti da se s poštovanjem pričeste.

Cordileoneova procjena situacije je osuđujuća: "Nikada se pričest nije tretirala tako ležerno, ni u jednoj od apostolskih Crkava, ni u jednom istočnom obredu, ni na Zapadu."

Upitan je li "jedini način" da se pričest primi ispravno i s poštovanjem bio da se prihvati - umjesto da se rukom gura u usta - Cordileone je odgovorio: "I ja se pitam isto".

"Puno je veći izazov sačuvati štovanje euharistije kada se daje u ruke", objašnjava ono što je očito. Svećenici ponedjeljkom hostije nalaze na podu, ispod klupa ili među stranicama pjesmarica. Kao župnik, Cordileone je koristio redare pored svećenika kako bi osigurao da ljudi ne pobjegnu s hostijom.

Podsjetivši da su vjernici postili od ponoći, prije nego što su se pričestili na koljenima, zaključuje da treba poduzeti "nekakve" praktične mjere da podsjetimo ljude koga dočekuju kada se pričešćuju.

Slika: © tlmofsf.com, Traditional Latin Mass Society of San Francisco, #newsOesbqegvcy