Clicks477
hr.news

Franjo dokazuje da nikada nije bio župnik

Budući da Franjo nije mogao susresti rimske svećenike na krsnoj misi, poslao im je pismo za Duhove u kojem piše sve i suprotno od svega.

Glavna tema pisma je koronavirus. Kao i obično, Franjo postane pretjerano emocionalan ("znati plakati s drugima, to je svetost") i traži "sanjarenje" i "nove stvarnosti".

Iako je prvo zaključavao sve rimske crkve i zaustavio sve pastoralne aktivnosti, tvrdi da "mi" sada nismo promatrali korona-krizu "kroz prozor".

Čak uvjerava i svećenike da su "vidjeli vuka kako dolazi i nisu pobjegli niti napustili stado".

Par odlomaka kasnije kaže suprotno: "Nepredvidivost situacije ukazala je na našu nesposobnost da živimo i suočimo se s nepoznatim kojim ne možemo upravljati ili ga kontrolirati; kao i svi drugi, osjećali smo se zbunjeno, uplašeno, bespomoćno".

Neizbježna su njegova upozorenja o "receptima", "odgovorima iz udžbenika", "lakim pobudnicama", "poučnim govorima", "lažnom idealističkom ili spiritualističkom samozadovoljstvu", "puritanskom bijegu", "riziku od povlačenja", "nostalgiji za nedavnom prošlošću", premda su to upravo ona koja je Franjina Crkva prikazivala tijekom krize.

Kao što se moglo očekivati, on traži "iznenađenja", "kreativnost", "kreativnu maštu", "novosti" i želi da svećenici "proriču budućnost".

Njega zaokupljuje romantizam ljudi kada govori o "našim vjernim i jednostavnim ljudima" o kojima on kaže: "Koliko toga možemo naučiti od snage Bogu vjernih naroda".

U ovom je trenutku očito da Franjo nikada nije bio župnik.

#newsRsohaibplr