Clicks28
jamacor

Komentar Evanđelja: Ne plašite se!

Evanđelje utorka XXXIV tjedna kroz godinu i komentar.

ISUS KRIST

Evanđelje Lk 21, 5-11

U ono vrijeme: Dok su neki razgovarali o Hramu, kako ga resi divno kamenje i zavjetni darovi, reče Isus: »Doći će dani u kojima se od ovoga što motrite neće ostaviti ni kamen na kamenu nerazvaljen.«

Upitaše ga: »Učitelju, a kada će to biti? I na koji se znak to ima dogoditi?« A on reče: »Pazite, ne dajte se zavesti. Mnogi će doista doći u moje ime i govoriti: 'Ja sam' i: 'Vrijeme se približilo!' Ne idite za njima. A kad čujete za ratove i pobune, ne prestrašite se. Doista treba da se to prije dogodi, ali to još nije odmah svršetak.«

Tada im kaže: »Narod će ustati protiv naroda i kraljevstvo protiv kraljevstva. I bit će velikih potresa i po raznim mjestima gladi i pošasti; bit će strahotâ i velikih znakova s neba.«

Komentar

Sad smo u posljednjim danima liturgijske godine i vrijeme je da poslušamo Isusove riječi o kraju vremena. Neće nam otkriti ono što bi možda mnogi željeli znati: kada će to biti? Ali Učitelj, koji uvijek traži da mu vjerujemo na riječ, ne želi nas ostaviti u potpunom neznanju o kraju.

Stajao je pred Hramom, a oni koji su ga pratili zadivili su se njegovom sjaju. Taj je Hram, jednom uništen od babilonske vojske i podignut nakon progonstva, proširen i uljepšan rukama Heroda Velikog.

Međutim, Isus ih upozorava da će to definitivno biti uništeno. To se dogodilo 70. godine od strane rimske vojske Tita. Tako alarmantno predviđanje izazvalo je zabrinutost slušatelja: htjeli su znati znakove takve nesreće. Ali Isus mijenja svoj govor: trebale su doći veće kataklizme. A bit će i onih koji iskoriste dolazak tih katastrofa za proglašavanje lažnih mesijanizama, najave o neposrednom kraju.

Pogled u povijest potvrđuje Isusove riječi: koliko ratova, koliko nesreća, koliko patnje! Unatoč svemu, Isus nam svojim božanskim autoritetom želi dati sigurnost, snagu.

Oni su zastrašujući znakovi, ali ne i za kršćanina, jer "znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube" (Rimljanima 8:28). Također svatko, u svojoj sadašnjosti, može vidjeti sve poteškoće, ali Božja riječ, Isus, uvijek je blizu da nas održi.

Iz tog nam razloga sveti Josemaría kaže: „Čini se da je svijet nad vama. Oko vas nema izlaza. Ovaj put nemoguće je prevladati poteškoće. Ali, jeste li ikad zaboravili da vam je Bog Otac?: Svemoguć, beskrajno mudar, milosrdan. Ne može ti poslati ništa loše. Ono što vas brine prikladno je za vas, čak i ako su vaše tjelesne oči sada slijepe. –Omnia in bonum "[1].

[1] Sveti Josemaría, Via Crucis, 9, 4.

Evanđelje

Josep Boira // Ajith S - Unsplash

opusdei.org/…ia-iii-trigesimacuarta-semana/

facebook

twitter

print

email

epub