Clicks324
hr.news

Franjo planira krvoproliće: zajednice rimskog obreda bit će PRISILJENE u Novus Ordo

Michael Charlier na Summorum-Pontificum.de (30. studenog) piše da će mjere biti objavljene prije kraja 2021. godine kako bi se sve zajednice rimskog obreda prisilile na Novus Ordo.

Charlier je u prošlosti objavljivao točna izvješća i predviđanja. Franjo želi "vratiti" zajednice rimskog obreda "na jedinstven način slavlja" Novog pseudo obreda, prije nego što objavi propise za Traditionis Custodes.

Prema Charlieru, papini će izaslanici biti poslani u te zajednice. Za razliku od povjerenika, oni neće zamijeniti postojeće nadređene, već će im biti nadređeni. Njihov je mandat "pomiriti" te zajednice "s duhom Sabora".

Kao prvi korak, bit će naređeno predsjedanje euharistije da u potpunosti zamijeni misno slavlje kako bi se ti svećenici naknadno mogli integrirati u pastoralni rad Novus Ordo.

Javno misno slavlje, koje je zasad još dopušteno, bit će povjereno samo svećenicima Novus Orda koji su vjerni propalom Saboru. Svećenicima rimskog obreda dopušteno je služiti misu samo interno i u iznimnim slučajevima. Podjela ostalih sakramenata bit će zabranjena.

Papinski izaslanici nisu ovlašteni biti fleksibilni i pregovarati sa zajednicama. Zavladat će rigidnost, legalizam i odbijanje dijaloga.

Charlier pretpostavlja da će "papinski delegati" uspjeti pokoriti "dijelove i vjerojatno većinu vodstva nekih zajednica", ali ne "veliku većinu" članova, pa će se "zajednice raspasti - što bi moglo biti u duhu Franjine strategije".

Slika: © Joseph Shaw, CC BY-NC-SA, #newsWaoxrhhvia