Clicks110
hr.news

Hrabri biskup: Traditionis Custodes je "objava rata", "ideologija i zloba"

Franjin Traditionis Custodes (TC) je "objava rata", "poput izdaje" i šamar prethodnim papama, pomoćni biskup Hertogenboscha u Nizozemskoj Rob Mutsaerts analizira na FortesInFide.nl (23. srpnja).

Crkva nikada nije ukinula liturgije, čak ni Trent nije, piše Mutsaerts: "Franjo potpuno prekida s ovom tradicijom". Mutsaerts pronalazi mnoge "činjenične netočnosti" u Franjinu popratnom pismu, npr. Franjina "tvrdnja da bi ono što je Pavao VI. učinio nakon Drugog Vatikana bilo isto što i Pio V. nakon Trenta. Ovo je skroz daleko od istine".

Trent (1545.-1562.) i Pio V. (+1572.) nisu se bavili prepisivanjem liturgije. Stoga se misal koji je objavio Pio V. poziva na misal iz 1474. godine i tako dalje, kontinuirano natrag, u 4. stoljeće.

Čak je i dokument Vatikana o liturgiji "konzervativan", primjećuje Mutsaerts, dok su se održavale latinske i gregorijanske pjesme: "Međutim, događaji koji su uslijedili nakon Drugog Vatikana daleko su od saborskih dokumenata". Njegov zaključak: "Zloglasnog 'duha sabora' nema nigdje u samim saborskim tekstovima".

Mutsaerts se poziva na nedavnu studiju prema kojoj se samo 17% molitvi starog Misala može naći u Novom obredu Pavla VI.: "Tako teško možete govoriti o kontinuitetu organskog razvoja", a Franjina tvrdnja da je u organskom razvoju Crkve u "potpunom je proturječju sa stvarnošću". Suprotno tome, "čineći latinsku misu praktički nemogućom, Franjo napokon prekida s vjekovnom liturgijskom tradicijom Rimokatoličke crkve".

Biskup podučava Franju da "liturgija nije igra papa, već baština Crkve". Franjina akcija za Mutsaertsa "nema nikakve veze s evangelizacijom, a još manje s milosrđem", "To je više poput ideologije". Franjo slijedi načelo: "Drugi Vatikanski sabor, uključujući njegovu provedbu sa svim svojim odstupanjima, ili ništa!"

Mutsaerts primjećuje da prema Franji, katolici starog obreda - kojih je relativno mali broj, ali rastu, dok se Novus Ordo "urušava" - "moraju i bit će zabranjeni". To kvalificira kao "ideologiju i zlobu".

Primjećuje da Bergoglio nikada ne prigovara brojnim liturgijskim zlouporabama u nebrojenim župama u kojima je "sve moguće, osim tradicionalne mise" i "svo oružje bačeno je u borbu da se protjera drevna misa".

"Zašto? Zaboga, zašto?" - postavlja pitanje Franji, koji nije poznat po upuštanju u otvoreni dijalog.

#newsZkyoghmzdz