Clicks217
hu.news

Müller bíboros Ferenc pápának: Az egyház nem egy nemzetközi szállodalánc

A Traditionis Custodes kísérőlevéllel Ferenc pápa megpróbálja megszüntetni a római rítust - mondta Gerhard Müller bíboros egy július 19-i nyilatkozatában.

Kétségei vannak a TC szövegének minőségével kapcsolatban, és bírálja a Ferenc pápa kísérőlevelében használt Szent Ágoston-idézetet. Az idézet lényege az, hogy Szent Ágoston elmondta, "test szerint" vagy "szív szerint" lehet tartozni az egyházhoz, de a hangsúlyt az engedelmességre helyezi a pápa. Müller azonban kifejti, hogy az idézet nem tekintélyelvűségről beszél, hanem az egységről a hitben, amely "semmiképpen sem" követeli meg a külső liturgikus forma steril egyformaságát.

Müller megpróbálja megértetni Ferenc pápával, hogy az egyház nem olyan, mint "egy nemzetközi szállodalánc egységes lakberendezéssel". Így a tridenti zsinat nyomán V. Piusz nem a különböző rítusokat nyomta el, hanem a visszaéléseket akarta megfékezni.

Ferenc pápához hasonlóan Müller is ragaszkodik a (kudarcba fulladt) második vatikáni zsinat "feltétel nélküli" elismeréséhez, de megjegyzi, hogy annak tanításait a megváltásról, az egyházról, a kinyilatkoztatásról, a házasságról "a német püspökök többsége" tagadja - és nem csak ők. Ferenc pápának is ellentmondtak, és "egyenesen" a homoszexuális és a természetes paráznaság megáldását hirdetik.

Ebben az összefüggésben Müller észreveszi az aránytalanságot abban, ahogy Ferenc pápa az egyházat támadó pl. németekre reagál, és azt, hogy ezzel szemben hogyan lép fel a római rítusú kisebbséggel szemben, így Müllerben egy félresikerült tűzoltóság képe jut eszébe, amely - ahelyett, hogy a lángoló házat mentené - először a mellette lévő kis pajtával törődik.

Ferenc pápa figyelmen kívül hagyja a római mise gyakran fiatal résztvevőinek vallásos érzéseit - írja Müller: "Ahelyett, hogy a juhok illatát értékelné, a pásztor itt keményen megüti őket a vesszővel".

Kép: © Joseph Shaw, CC BY-NC-SA, #newsVwhhxjzept