Clicks4
ms.news

Tidak Kena-mengena Dengnnya: Francis Memainkan Watak Ahli Politik UN

“Suatu krisis yang mengubah kita semua,” Francis meletakkan falsafahnya mengenai gambar-gembur virus corona dalam ceramah video pada 25hb September kepada Perhimpunan Am UN.

Dia menuntut bahawa slogan tersebut “adalah tugas untuk kita memikir semula masa depan rumah yang kita sama-sama miliki dan projek kami bersama,” dan meratap bahawa virus corona telah “membawa kehilangan terhadap banyak nyawa” - walaupun kadar kematiannya menandingi flue.

Francis mengadu bahawa "komuniti antarabangsa" telah menunjukkan dirinya tidak berupaya dalam menghormati janji yang dibuat pada Perjanjian Iklim Paris 2015. Akan tetapi, menurut ajaran Katholik berkenaan dengan subsidiariti, seorang pope tidak perlu risau akan perkara tersebut.

Walau-bagaimanapun, Francis tetap teruskan dengan aduannya terhadap “situasi yang serius dalam Amazon dan pribuminya.” Kebanyakan kandungan Francis’ dalam skrip ucapan yang berjumlah enam muka surat adalah slogan kosong yang penuh mengenai “fantasi belas kasihannya,” imigran, kemiskinan, industri senjata, nasionalisme, individualisme, dan elitisme.

Dalam nota sampingan, yang diformulasi adalah poin yang tidak berkomprehensif, Francis menggelarnya “amat bermasalah dalam melihat betapa ringkas dan mudah ia menjadi dalam sesetengah orang yang menggunakannya untuk menafikan kewujudan sesuatu kehidupan manusia sebagai jalan penyelesaian bagi kedua-dua ibu dan kanak-kanak yang belum dilahirkan.”

#newsZmnfdvzoej