Clicks92
sl.news

Benedikt XVI.: Odmevna klofuta neposredno v Frančiškov obraz

Benedikt XVI. je napisal pismo za Festschrift, posvečeno monsinjorju Liviu Melini, predsedniku rimskega inštituta Janeza Pavla II od leta 2006 do 2016.

Melinina predhodnika, Carlo Caffarra in Angelo Scola, sta oba postala kardinala, Frančišek pa je Melino nečastno razrešil najprej kot predsednika kot profesorja, ker je med sinodo družine njegov inštitut zagovarjal katoliška stališča, ki niso bila v skladu s Frančiškovimi vnaprej določenimi protikatoliškim sklepi Amoris Laetitije.

Benedikt XVI. Melino imenuje kot "nedvomno enega od velikanov moralne teologije tega stoletja", katerega "človeške teološke znanstvene zasluge niso vprašljive".

Opaža, da je Melina "pogumno in kompetentno" zagovarjal katoliško moralno teologijo in tako lahko razvijal lastno ustvarjalnost.
"Žal ne morem sam napisati članka za Festschrift. Našel bom način, da Don Liviu zagotovim svoje prijateljstvo in občudovanje," je svojo izjavo sklenil Benedikt.

Za tiste, ki se spominjajo takratnega dogajanja, so te besede odmevna klofuta Frančišku. Preden je Melina postal profesor na Inštitutu, je bil tesni sodelavec kardinala Ratzingerja v Kongregaciji za nauk vere.

Slika: Joseph Ratzinger, Livio Melina, #newsWixfsavffm