Clicks584
hu.news
1

Második vatikáni zsinat barbárok: Az ereklyéket kávésüvegekbe rakva temették el

Az új-zélandi Christchurch katolikus katedrálisának bontási munkásai szentek ereklyéit és csontjait fedezték fel két Greggs kávésüvegben és egy Schweppes üdítős üvegben tárolva - írja a Stuff.co.nz (április 16).

A Cerebos Gregg's egy 1861-ben alapított új-zélandi élelmiszeripari vállalat, amely kávéiról, desszertjeiről és fűszereiről ismert.

Az ereklyéket az angol származású John Joseph Grimes (†1915) püspök, Christchurch első püspöke szerezte be európai utazásai során, amikor pénzt gyűjtött a székesegyháza építéséhez.

A Novus Ordo bevezetéséig az ereklyék szükségesek voltak a liturgiához, és a székesegyházban tisztelték és állították ki őket. A liturgia második vatikáni zsinat által kívánt szekularizációját követően az ereklyéket "elavultnak" tekintették.

1975 áprilisában az ereklyéket egy kápolna padlójába temették, és egy centiméternyi betonnal fedték le. A munkások által előkerült egyéb tárgyak között oltárkövek, egy lefejezett betlehemi jelenet, valamint egy jótékonysági gyűjtődoboz forgalomból kikerült érmékkel.

#newsRtssscobpv

francesco69
Természetesen méltatlan szentek ereklyéit így kezelni, de azt sem gondolom, hogy szükségképpen tele kell rakni az oltárokat. Keresztény ókor katakomba liturgiája egy kényszer miatt alakult ki, üldöztetés, és ennek a hagyományban megmaradt nyomai az oltárok u.n. koporsó formája és az ereklyék elhelyezése. Legjobban nyilván a mozdíthatatlan, kőből készült konszekrált oltárok felelnek meg a …More
Természetesen méltatlan szentek ereklyéit így kezelni, de azt sem gondolom, hogy szükségképpen tele kell rakni az oltárokat. Keresztény ókor katakomba liturgiája egy kényszer miatt alakult ki, üldöztetés, és ennek a hagyományban megmaradt nyomai az oltárok u.n. koporsó formája és az ereklyék elhelyezése. Legjobban nyilván a mozdíthatatlan, kőből készült konszekrált oltárok felelnek meg a liturgia méltóságának.