lowoa
23162

1359. Szent Miklós legenda

Szent Miklós püspök az Anyaszentegyház első egyetemes zsinatán, Niceában, 325-ben pofán veri a katolikus hitet kiforgató, a Szentháromságot és Jézus Krisztus Istenségét pedig megtagadó Áriusz papot, …More
Szent Miklós püspök az Anyaszentegyház első egyetemes zsinatán, Niceában, 325-ben pofán veri a katolikus hitet kiforgató, a Szentháromságot és Jézus Krisztus Istenségét pedig megtagadó Áriusz papot, az eretneket...
A legenda így meséli el ezt:
Miklós, püspökként, résztvevője volt a 325-ben tartott első niceai zsinatnak, amelyen az Egyház első összefoglaló hitvallását is megfogalmazták. A hitvallás vitájának egyik meghívott felszólalója Áriusz püspök volt, aki az akkoriban már közismert Szentháromság-tagadó álláspontja mellett érvelt.
Áriusz a zsinaton hosszasan ecsetelte elméletét, egyre inkább próbára téve a hallgatósága türelmét. Egyszer csak, a püspökök megrökönyödésére, Miklós felállt a helyéről, lendületesen odalépett a szónokoló Áriuszhoz, majd egyetlen jól irányzott ökölcsapással a földre terítette őt.
A püspökök, és a zsinaton szintén jelen volt Konstantin császár az akcióért Miklóst azonnal megfosztották püspöki öltözetétől, Szentírásától, és láncra verve börtönbe zárták őt.
More
GretaLilla and one more user like this.
GretaLilla likes this.
Atosz80 likes this.
lowoa
Valóban, ez a hitvédelem a legnagyobb püspöki erénye!
lowoa likes this.
Bazsó-Dombi Attila likes this.