Clicks46

Győri Könnyező Szűzanya búcsúja 2020. március 14-15., 17.

lowoa
2
„Alig láttunk még kegyhelyet, ahol a papság és hívő nép szorosabban összeforrott volna a kultusszal, ahol a jámbor hagyományra szögesebb gonddal ügyelnének, mint Győrben. A Székesegyház vérrel …More
„Alig láttunk még kegyhelyet, ahol a papság és hívő nép szorosabban összeforrott volna a kultusszal, ahol a jámbor hagyományra szögesebb gonddal ügyelnének, mint Győrben. A Székesegyház vérrel verejtékező Mária-képe igazán szíve a városnak” – olvashatjuk Bálint Sándor sorait a győri kegyhelyről. A hagyományoknak megfelelően 2020-ban is szeretettel várjuk a kedves híveket, zarándokokat a Káptalandombra. Az idei évben velünk ünnepel Marian Waligóra, a Jasna Góra-i kegyhely pálos perjele.
A Mária Rádió élőben közvetíti a március 15-én 10 órakor kezdődő főpásztori szentmisét.
Az imádkozó Szűzanyát és a gyermek Jézust ábrázoló festmény az előkelő ír családból származó Walter Lynch clonferti püspöké volt, akinek az írországi katolikusok ellen irányuló üldözés miatt menekülnie kellett hazájából, a képet magával vitte a száműzetésbe. Püsky János püspök Győrbe hívta az ír püspököt, akit kanonokká és püspöki helynökké nevezett ki. Walter Lynch Győrben élt 1663-ban bekövetkezett haláláig. Halálát követően pár évtized múlva ismét üldözni kezdték a katolikusokat Írországban. Ekkor az ország összes püspökét száműzték egy parlamenti határozat alapján. A parlamenti határozat napján, 1697. március 17-én Szent Patriknak, Írország térítő apostolának és védőszentjének ünnepén a Nagyboldogasszony-székesegyházban elhelyezett képen ábrázolt Szűzanya szeméből reggel 6 órától 9 óráig véres könnyek gördültek alá. A véres könnyeket fehér gyolcskendővel itatták fel. Ezt a kendőt később Zichy Ferenc püspök ezüst keretbe foglalta és hitelesítéssel látta el.
lowoa
Könnyező Szűzanya ünnepén, március 17-én 11 órai kezdettel a BonumTV élőben közvetíti a szentmisét a győri Nagyboldogasszony-székesegyházból.
lowoa
Március 14-től tekinthető meg Győrött, a Nagyboldogasszony-székesegyház mögött parkoló, átalakított autóbuszban a pálos szerzetesrend történetét ismertető tárlat.
A „Pálosan szép az élet" utazó-kiállítás az egyetlen magyar alapítású, és még ma is működő férfi szerzetesrend, a pálosok történetét ismerteti, valamint számos érdekes információt nyújt közös kulturális örökségünk, a magyar pálos rend …More
Március 14-től tekinthető meg Győrött, a Nagyboldogasszony-székesegyház mögött parkoló, átalakított autóbuszban a pálos szerzetesrend történetét ismertető tárlat.
A „Pálosan szép az élet" utazó-kiállítás az egyetlen magyar alapítású, és még ma is működő férfi szerzetesrend, a pálosok történetét ismerteti, valamint számos érdekes információt nyújt közös kulturális örökségünk, a magyar pálos rend múltjából interaktív módon, a mai kor igényeihez igazodva.
A vándor-tárlat célja, hogy útja során minden érdeklődőt megszólítson, akit foglalkoztat a magyar múlt, a magyar történelem. Ennek a közösségteremtő célnak eleme a buszban kialakított megbékélés pontja is, amely mindannyiunkat hív az Istennel, az önmagunkkal és az embertársainkkal való kiengesztelődésre.
A bemutató március 22-ig, naponta 10-18 óra között tekinthető meg, díjmentesen.